Kosovo obţine azi suveranitate deplină. Serbia protestează
- Simona Mătieș
- 10 septembrie 2012, 12:33
Kosovo va obţine, azi, "suveranitate deplină", după ce Grupul de Orientare pentru Kosovo (ISG, International Steering Group) va anunţa, la Priştina, dizolvarea sa, o sărbătoare importantă fiind prevăzută în capitala kosovară, la patru ani şi jumătate după proclamarea unilaterală a independenţei sale faţă de Serbia.
UPDATE: Un înalt responsabil sârb a calificat drept "eroare istorică şi tragică" dizolvarea Grupului Internaţional de Orientare pentru Kosovo (ISG), care echivalează cu accesul Kosovo la "suveranitate deplină", potrivit agenţiei Tanjug, citată de Agerpres.
"Dacă, odată cu sfârşitul independenţei supervizate, comunitatea internaţională lasă instituţiilor de la Pristina puterea de a decide ele însele (...) cu privire la viaţa sârbilor şi a celorlalţi non-albanezi, este o eroare istorică şi tragică", a declarat directorul Biroului pentru Kosovo al guvernului sârb, Aleksandar Vulin.
"Sârbii nu se pot aştepta la nimic bun", a adăugat acesta, estimând că o astfel de decizie "nu îndeamnă la încredere şi speranţă". Grupul cuprinde ţări ce au susţinut independenţa Kosovo - între care SUA, mai multe state ale Uniunii Europene şi Turcia. Decizia se va traduce, în practică,prin închiderea Biroului Civil Internaţional (ICO), condus de diplomatul olandez Peter Feith. Decizia ISG nu schimbă, totuşi, nimic în cadrul misiunii de poliţie şi justiţie a Uniunii Europene, EULEX, al cărei mandat tocmai a fost prelungit până în 2014, şi misiunea forţei NATO în Kosovo (KFOR). Kosovo şi-a proclamat în mod unilateral independenţa de Serbia în 2008, independenţă care a fost recunoscută de circa 90 de ţări şi căreia Serbia i se opune. Sărbătoare în Kosovo La Priştina, pregătirile pentru acest eveniment erau în curs, aseară, în special prin instalarea unei scene gigantice, pe care vor evolua artişti din Kosovo, dar şi din Albania, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. ISG a făcut cunoscut că dizolvarea sa va fi anunţată, azi, la sfârşitul după-amiezii, marcând astfel "accesul Kosovo la suveranitate deplină", dovadă a "sprijinului său ferm pentru un stat democrat şi multietnic".
Încetarea "supravegherii internaţionale" a Kosovo a fost decisă de ISG la începutul lunii iulie, cu ocazia unei reuniuni ce a avut loc la Viena, precizează Agerpres.
Grupul de Orientare privind Kosovo este alcătuit din 25 de ţări, printre care Statele Unite şi Turcia, care au susţinut independenţa fostei provincii sârbe, proclamată pe 17 februarie 2008, în pofida opoziţiei vehemente a Belgradului, după războiul din perioada 1998-1999 în care s-au confruntat gherila separatistă kosovară şi forţele sârbe.
Ameliorarea relaţiei cu Kosovo reprezintă principala condiţie pe care trebuie să o îndeplinească Serbia, care a obţinut în martie statutul de candidat la aderarea la UE, pentru a obţine o dată exactă a deschiderii negocierilor cu Bruxelles-ul.
Decizia ISG nu va modifica acţiunile în curs ale misiunii EULEX de poliţie şi justiţie a Uniunii Europene, al cărei mandat a fost prelungit cu un an, până în 2014, şi nici pe cele ale Forţei NATO în Kosovo (KFOR).