Evenimentul Zilei > Politica > DE CE TACE Klaus Iohannis: „Domnul președinte este un laș. Că tace din frică, nu din germanism…”
DE CE TACE Klaus Iohannis: „Domnul președinte este un laș. Că tace din frică, nu din germanism…”

DE CE TACE Klaus Iohannis: „Domnul președinte este un laș. Că tace din frică, nu din germanism…”

Blogul conteledesaintgermain.ro face un bilanț al avantajelor, dar și al dezavantajelor tăcerii lui Klaus Iohannis, președintele țării, pe fondul disputelor și dezvăluirilor apărute în ultima perioadă, dezvăluiri care privesc pe mai marii din Justiție. „Un conducător germanic intr-o țară balcanică reprezintă o formă de altoire ce poate aduce binefaceri dar, în egală măsură, și primejdii”,potrivit sursei citate.

Redăm din articolul publicat pe blogul www.conteledesaintgermain.ro:

„Noi românii, ne place sau nu, suntem balcanici. Iar balcanismul nu este o glumă ce poate fi desființată printr-o încruntare severă ci o stare de spirit profund impregnată în fibra națională.

George Călinescu definea balcanismul în literatură astfel: “un amestec gras de expresii măscărioase, de impulsuri lascive, de conştiinţă a unei identităţi aventuroase şi tulburi, totul purificat şi văzut mai de sus de o inteligenţă superioară”. Extinzând această definiție la nivel de comportament social, balcanismul capătă accente peiorative căci este asociat cu mahalagismul, cu frivolitatea, cu superficialitatea, cu dezordinea, cu trecerea la optativ a multora dintre valorile morale cum ar fi punctualitatea ori respectarea cuvântului dat.

Pe de altă parte balcanismul presupune și niște însușiri de diferențiere pozitivă: istețime, creativitate, adaptabilitate, capacitatea de a depăși răul prin iertare și uitare.

(…)

Este curios, este intrigat, este întărâtat și așteaptă clarificări. Doar că, cel mai autorizat personaj pentru a-i furniza aceste clarificări, președintele Klaus Iohannis, tace. El, germanicul, cu alt sistem de valori decât ei, balcanicii, le transmite un singur mesaj, stereotip: există instituții specializate, să le lăsăm pe ele să lămurească lucrurile. Să avem încredere în aceste instituții. Eu sunt mulțumit de ele, am încredere în ele.

(…)

Culmea ironiei, pentru un președinte germanic atât de doritor  de ordine: să aducă la haos țara pe care o conduce.

Am căzut dintr-o extremă în alta: de la Traian Băsescu, emanație sadea a Cuțaridei balcanismului românesc, la Klaus Iohannis incapabil de a înțelege subtilitățile și sensibilitățile acestui balcanism.

Da, poporul român e balcanic. Și, fiind balcanic, e colocvial. Așteaptă de la conducătorii lui să-l bage în seamă, să-i vorbească, să-i explice, să-i mai spună câte o vorbă bună din când în când. Altfel se socoate desconsiderat, părăsit și iute o dă în filoxeră.

Principalul dezavantaj al tăcerii lui Iohannis față de problemele grave ale țării nu este că-i încurajează pe cei care produc aceste probleme ci că-i descurajează pe ceilalți (mult mai mulți) care suferă de pe urma lor. Chestie de compatibilitate. Sau, mai bine zis, de incompatibilitate”

Citiți articolul integral pe conteledesaintgermain.ro