Klaus Iohannis, susținut de SUA pentru șefia NATO. Ce spun americanii despre mutarea anului

Klaus Iohannis, susținut de SUA pentru șefia NATO. Ce spun americanii despre mutarea anuluiSursa foto: INQUAM_Photos

Miercuri, în Suceava, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Kathleen Kavalec, a subliniat că SUA au o înaltă apreciere pentru președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta a răspuns unei întrebări legate de anunțul șefului statului cu privire la intenția sa de a candida pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Klaus Iohannis, susținut de SUA pentru șefia NATO

„România este un partener cheie pentru SUA în cadrul NATO, contribuie cu un procent de 2,5 din PIB pentru apărarea sa. România este un aliat cheie şi un partener pe parcursul acestui război teribil de la graniţe şi noi avem cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”, a afirmat Kathleen Kavalec, potrivit Agerpres.

Miercuri, la Suceava, ambasadorul american a luat parte la vernisarea expoziției fotografice itinerante "Noi, Poporul/ We the People", dedicată celebrării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Traian Băsescu critică candidatura lui Klaus Iohannis la NATO

Cu toate astea, Traian Băsescu a declarat că niciodată o astfel de poziție nu a fost disponibilă prin concurs sau licitație publică și că planul în 10 puncte prezentat de Klaus Iohannis privind modul în care el ar conduce alianța politic-militară este „ridicol”, fiind considerat de fostul președinte „o compilație ieftină”.

„Pentru mine este neclar, dacă  Iohannis a avut sau nu o înțelegere privind NATO. Niciodată un secretar general al NATO nu a fost și nici nu va fi numit pe criteriul 'am deschis concurs pentru ocuparea postului'. Desemnarea secretarului general  NATO este extrem de complexă, implică un acord al celor trei membri ai consiliului de securitate - SUA, Marea Britanie și Franța, state care sunt și puteri nucleare.

Practic aceste 3 state, cu un plus de autoritate pentru SUA, au o tentație da  DESEMNA secretarul general al NATO. Nu cred ca se face prin ofertă publică desemnarea Secretarului General al NATO. Iar dacă  SUA ar fi renunțat la Mark Rutte, cu certitudine primii care ar fi anunțat asta ar fi fost americanii“, a afirmat Traian Băsescu pentru B1TV.

 Președintele și-a anunțat candidatura pentru șefia NATO

Într-o conferință de presă susținută marți la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că a decis să se angajeze în competiția pentru funcția de secretar general al NATO. El a motivat această decizie prin performanțele României, experiența acumulată în cele două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră, precum și angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței.

Anunțul șefului statului vine în contextul în care România a notificat aliații din NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței, în timp ce premierul olandez demisionar, Mark Rutte, beneficiază de o susținere puternică pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianței Nord-Atlantice.

 

Ne puteți urmări și pe Google News