Klaus Iohannis și Florin Cîțu participă la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență al NATO la București

Klaus Iohannis și Florin Cîțu participă la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență al NATO la București sursa: EVZ

Inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), realizat la propunerea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, are loc la ora 17.00, când șeful statului va susține o alocuțiune, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis participă luni la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), care va avea sediul în București. La evenimentul de la ora 17.00 participă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în calitate de gazdă, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Vor susține discursuri și premierul Florin Cîțu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovici.

Mircea Geoană se află în vizită oficială în România, cu acest prilej. Secretarul adjunct al NATO va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis la ora 18.00

Ne puteți urmări și pe Google News

Crearea Centrului euro-atlantic pentru reziliență a fost propus de Bogdan Aurescu încă din 2020, iar în februarie acest an a anunțat concretizarea inițiativei. Pentru început, centrul va funcționa în subordinea MAE.

Inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a survenit în contextul în care evaluările naționale, dar și ale NATO și UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări. E-ARC va promova obiectivele României, NATO și ale UE în domeniul rezilienței și va facilita un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental (whole-of-government) și al societății (whole-of-society) pentru amenințările complexe care caracterizează mediul de securitate actual.

 

Potrivit MAE, inițiativa României “a fost susținută și promovată de România inclusiv în discuțiile de nivel cu SUA și alți aliați și parteneri, iar operaționalizarea sa reprezintă una dintre prioritățile MAE în prezent”.

Ce repzreintă  Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC)

 

E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce privește reziliența și va permite dezvoltarea de programe și inițiative în domeniu, axate pe trei piloni:

-combaterea și reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare;

- dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici;

- cooperarea practică în cercetare, educație, pregătire profesională și exerciții comune.

Pentru început, E-ARC va funcționa ca instituție publică națională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizații care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acțiunilor și valorificarea bunelor practici în materie. În cadrul Centrului cu sediul la București urmează să-și desfășoare activitatea cercetători și experți români și străini, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniu.

E-ARC va coopera, în mod activ, atât cu instituții publice, cât și cu mediul privat, cu cel universitar și cu societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind reziliența la nivelul societății.

În prima etapă de activitate, E-ARC urmează să operaționalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme:

- reziliența societală;

- reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive;

- reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice;

- reziliența la crize și urgențe complexe;

- reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale;

- reziliența infrastructurii de transporturi;

- reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și non-statali.