Klaus Iohannis a afirmat, vineri seară, în timp ce se afla în Statele Unite, că situația în care se află țara noastră este una foarte tensionată și că suntem pregătiți de orice scenariu al Rusiei, pe care însă nu ni-l dorim.
Klaus Iohannis a precizat că se pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei, însă nu este momentul potrivit ca ele să fie discutate. Vorbind despre potențialele amenințări venite din partea Rusiai, el a adăugat că România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, chiar dacă nu ni-l dorim.
„România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. România nu are de gând să intre în război”, a afirmat preşedintele.
În continuare, el a precizat că țara noastră dorește retragerea Rusiei din Ucraina, iar situația actuală, ce reprezintă o amenințare cu un război nuclear, trebuie combătută cu hotărâre.
Klaus Iohannis a spus că referendumurile care se ţin în aceste zile în Ucraina „sunt inacceptabile şi nu vor fi recunoscute practic de nimeni”.
România și NATO nu vor intra în război împotriva Rusiei
Președintele României a adăugat că nu se pot trata cu ușurință amenințările Rusiei și tocmai de aceea țara noastră este pregătită pentru orice s-ar putea întâmpla. Cel mai bun deznodământ ar fi ca Rusia să se retragă din Ucraina, iar negocieri de pace să aibă loc.
Țara noastră, la fel ca NATO, nu are de gând să intre în război împotriva Rusiei, a mai spus președintele.
„Este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, dar suntem hotărâţi să facem faţă oricărei situaţii”, a subliniat Iohannis.
Noi sancțiuni vor fi aplicate Rusiei
Președintele a declarat că noi pachete de sancțiuni sunt pregătite împotriva Rusiei, însă este „inoportun” care ele să fie discutate în fază incipientă. Toate statele membre trebuie să fie de acord cu ele și doar apoi vor fi adoptate.
Președintele a specificat în acest context că România e de acord cu orice sancțiune. El a ținut să explice că acestea nu se bazează pe propuneri venite prin presă sau alte căi, ci pe evaluările unei echipe speciale de la Bruxelles.