Klaus Iohannis, rezervat în privința aderării la Schengen. Declarație de ultimă oră a Austriei

Klaus Iohannis, rezervat în privința aderării la Schengen. Declarație de ultimă oră a AustrieiSursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Președintele Klaus Iohannis este rezervat în legătură cu șansele României de a fi acceptată în Spațiul Schengen la Consiliul JAI de joi, 8 decembrie. Șeful statului s-a abținut de la estimări cu privire la decizia membrilor Consiliului. Iohannis a spus doar că negocierile pentru o decizie în favoarea României vor continua până în ultimul moment, înainte de votul final.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că se vor purta negocieri în vederea obținerii un vot favorabil pentru România pentru aderarea la SpațiulSchengen. O decizie finală va fi luată pe 8 decembrie, la Praga, în Consiliul JAI.Austria se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar șeful guvernului de la Viena, dar și ministrul de Interne austriac au subliniat acest lucru în mai multe ocazii.

Președintele României a subliniat, totuși, că până la momentul votului se va negocia și se va discuta în vederea obținerii unui răspuns pozitiv.

„Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în acel moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi. (...) În condițiile în care discuțiile cu privire la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici soluțiile nu pot fi identice. S-a discutat de o decuplare, sperăm să avem o soluție pozitivă”, a spus Klaus Iohannis, care participă la summitul Balcanilor de Vest.

În acest context, al summitului Balcanilor de Vest, președintele Klaus Iohannis s-a arătat optimist că guvernul va veni cu soluții pentru ca prețul carburanților să nu explodeze. O astfel de măsură este așteptată în condițiile în care a intrat în vigoare plafonarea prețului petrolului rusesc, lucru care ar putea duce la destabilizarea pieței. Șeful statului a fost întrebat dacă măsura prelungirii plafonării prețului la pompă cu 50 de bani va fi extinsă și după 1 ianuarie 2023.

„Urmări vor fi, dar așa cum guvernul s-a preocupat până acum cu soluții pentru populație, sunt convins că și acum se va veni cu soluții”, a spus Klaus Iohannis.

Austria se opune aderării României

Tot la Summitul Balcanilor de Vest, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reluat declarațiile cu privire la votul negativ dat României și Bulgariei pentru aderarea pe Schengen. El a precizat că Austria va vota doar pentru aderarea Croației. Practic, cu două zile înainte de decizia finală, Viena își menține poziția cu privire la respingerea candidaturii României la Schengen.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut recent o declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației. Românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Guvernul olandez a anunțat la finalul săptămânii trecute că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.