Klaus Iohannis pleacă, de urgenţă, din România! S-a aflat unde a fost chemat. Situaţia de la graniţă, în fierbere

Klaus Iohannis pleacă, de urgenţă, din România! S-a aflat unde a fost chemat. Situaţia de la graniţă, în fierbere Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Un summit extraordinar a fost programat la Bruxelles în contextul tensiunilor create de Rusia la frontiera cu Ucraina. Acesta va avea loc joi seară și vor participa liderii ai celor 27 de stat membre Uniunii Europene. Klaus Iohannis, președintele României, a fost și el chemat de urgență la Bruxelles.

Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor separatiste din estul Ucrainei, fapt care a provocat revoltă în rândul liderilor europeni. Aceștia susțin că au fost încălcate drepturile internaționale și au venit cu o serie de sancțiuni pentru Rusia.

În contextul tensiunilor de la frontiera de est a Ucrainei, a fost programat un summit extraordinar la Bruxelles, pentru joi seara. Președintele Klaus Iohannis și restul liderilor celor 27 de state membre UE au fost chemați de urgență, anunță miercuri Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important să rămânem uniţi şi hotărâţi şi să definim împreună abordarea noastră şi acţiunile noastre colective", a anunţat preşedintele Consiliului European într-un comunicat.

Summit extraordinar la Bruxelles. Liderii UE au fost chemați de urgență

Summitul extraordinar de la Buxelles este programat pentru joi seara, ora 19:00 (21:00 ora României) și este unul cu prezență fizică. Subiectul principal pe ordinea de zi este evoluția și modul prin care poate fi protejată "o ordine internaţională bazată pe reguli", la modul în care "Rusia poate fi trasă la răspundere pentru actele sale" şi respectiv la felul în care "Ucraina şi poporul său pot fi susţinute suplimentar".

"Recursul la forţă şi coerciţie pentru a modifica frontierele nu-şi are locul în secolul al XXI-lea. Ţin să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în aceste ultime zile, în special prin adoptarea rapidă astăzi a unui set de sancţiuni de către Consiliu", a adăugat Charles Michel.

Sancțiunile Uniunii Europene pentru Rusia au fost aprobate în unanimitate de cei 27 de miniștri de externe. Acestea vizează deputații ruși din Duma de Stat, însă și alți indivizi şi entităţi "care contribuie la subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a suveranităţii şi independenţei sale".

O sancțiune a fost impusă și celor două republici separatiste, Doneţk şi Lugansk. A fost pusă interdicție pe importarea produselor care provin din cele două regiuni.

În timp ce Rusia primește sancțiuni, mai multe state europene își arată susținerea pentru Ucraina. UE a aprobat deja acordarea unui credit de 1,2 miliarde de euro Kievului, notează AFP.