Klaus Iohannis nu se mai poate baza nici pe Viktor Orban pentru a obține funcția de secretar general al NATO. Premierul de la Budapesta a bătut palma cu Mark Rutte, așa cum a anunțat contracandidatul președintelui român.
Premierul olandez Mark Rutte a declarat că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei pentru candidatura sa la şefia NATO. El a avut o discuție cu premierul Viktor Orban.
Klaus Iohannis își pierde ultimul susținător
Președintele României se baza, până de curând, pe susținerea lui Viktor Orban, la șefia NATO. După întâlnirea dintre premierul maghiar și contracandidatul său, Mark Rutte, acest lucru nu mai este foarte sigur. Șeful guvernului olandez pare mai aproape de a prelua șefia alianței, decât Klaus Iohannis.
Mark Rutte s-a declarat prudent optimist după întrevederea pe care a avut-o cu Orban. El a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul maghiar, însă acesta nu mai pare de neclintit, notează AFP.
„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Rutte după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.
Rutte este favoritul clar pentru a prelua şefia NATO, dat fiind că are susținerea principalelor membri ai alianței. În acest moment îl are drept contracandidat pe Klaus Iohannis. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg se va încheia în luna octombrie.
Rutte pare că s-a înțeles cu Orban
În urmă cu câtva timp, Viktor Orban a declarat că-l susține pe Klaus Iohannis la șefia NATO. Ulterior, el a revenit cu o nouă declarație, lăsându-și o portiță de ieșire. Premierul maghiar a afimat că ar putea renunța la obiecțiile sale, dacă în anumite condiții.
El i-a cerut lui Mark Rutte să-și ceară scuze pentru criticile la adresa guvernului său. Totodată a pus condiția ca Ungaria să nu fie inclusă în planurile pentru susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia. Se știe că Viktor Orban, pe care se baza Klaus Iohannis, este un susținător al Rusiei și a lui Vladimir Putin în război.
Mark Rutte a declarat că Orban „nu a cerut să-i fie prezentate scuze”. El a precizat că declarațiile sale aveau la bază ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și reacțiile societății. El a precizat că îi va scrie premierului maghiar o scrisoare în care va rezuma discuția purtată.
„Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă şi am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze”, a precizat Rutte.
Klaus Iohannis rămâne pe dinafară
Premierul maghiar, Viktor Orban, a declarat că Rutte ar putea obţine sprijinul său. El cerut ca viitorul secretar general al NATO să accepte un acord încheiat de Jens Stoltenberg la Budapesta. Conform înțelegerii, Ungaria va primi o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei.
„Dacă este dispus să-l susţină, putem să mergem pe această cale (...) Este vorba despre viitor, nu despre trecut”, a spus Orban.
Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obţine un acord pentru viitorul șef al alianței la summitul de luna viitoare, de la Washington. Pentru desemnarea unui nou şef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianţei. Ungaria, alături de România și Slovacia au ridicat obiecţii în legătură cu candidatura lui Mark Rutte.
Klaus Iohannis, a anunţat în martie că va candida pentru funcţia de conducere a NATO. El și-a motivat decizia spunând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euroatlantice.