Politica
LIVE TEXT Klaus Iohannis: Mă simt pregătit şi pentru politica naţională, mă descurc bine în poziţia de lider de partid
- Alexandra Ciliac
- 3 iunie 2014, 16:19
Invitat în cadrul emisiunii Adevărul Live, Klaus Iohannis a catalogat afirmațiile premierului Victor Ponta cu privire la o posibilă conspirație a președintelui Băsescu drept nefericite. ”Nu poţi să vii cu astfel de afirmaţii. Pe lângă asta, nu văd ce treabă avea premierul să mă pună într-o categorie de oameni. Nu suntem în competiţie directă, nici domnia sa nu e candidat, nici eu nu sunt. Nu înţeleg această cutumă de a face atacuri la persoană”, a decșarat primarul Sibiului.
LIVE TEXT
Despre Victor Ponta
- Face afirmaţii nefericite, ca să nu spun altceva. Nu contează cum stau în sondaje. Nu se fac astfel de afirmaţii. Poţi să spui că a venit Iohannis de la PNL cu un proiect slab, dar nu mi se pare că alegătorul trebuie să accepte astfel de abordare.
- În relația cu actualul premier nu s-a întâmplat nimic senzaţional, când probabil, la presiuni ale unor grupuri, a refuzat să accepte nominalizarea mea în Guvern. Nu am mai discutat de atunci cu premierul. Înainte de asta a mai fost la Sibiu, am avut discuţii rezonabile, de aceea nu ştiu de unde această nouă abordare. Acum, că am şi eu o funcţie politică, nu cred că este o problemă.
Despre PNL
- Se întâmplă lucruri normale, suntem într-o fază complicată, fiindcă preşedintele a depus mandatul împreună cu tot Biroul, după care s-a retras, dar PNL merge mai departe. Noi nu ne-am oprit nici măcar o zi. Imediat după anunţ, am aplicat Statutul. Eu am ajuns preşedinte interimar prin aplicarea Statutului. În afară de asta, în partid s-a discutat şi se discută la bază chestiunea cu PPE. I-am rugat pe colegi să discute chestiunea fuziunii cu PDL. I-am rugat să ia în discuţie chestiunea candidatului la prezidenţiale. Eu i-am rugat să discute, e absolut natural să fie diferite opinii. Doar lăsând discuţia să se desfăşoare la baza partidului putem afla ce vrea partidul. Vom avea rezoluţii din organizaţii, după care mergem la congres cu aceste chestiuni.
- Fuziunea cu PDL nu se poate hotărî la congres, dar oamenii trebuie să spună: vrem acolo sau în altă parte. Având în vedere că toate sunt teme grele, duc la multe discuţii pe care le găsesc bune. Un partid trebuie să fie viu. Temele importante trebuie discutate în organizaţii şi, în final, conducerea partidului va propune o rezoluţie pentru congres.
- Cunosc textul acela cu primarul Sibiului, drăguţ administrator, dar cu politica mai vedem. Eu mă simt pregătit şi pentru politica naţională, cred că mă descurc bine în poziţia de lider de partid, dar asta e evaluarea mea. Una peste alta, cred că acesta este lucrul cel mai important pentru mine. Nu sunt foarte cunoscut în România şi mi se pare potrivit să mă prezint publicului.
Despre funcțiile de premier și președinte
- Aş îndrăzni şi la una, şi la alta. Am un istoric care poate fi uşor urmărit. Nu am venit de nicărieri. Am venit din politica locală, cu relaţii complicate, diplomatice. Oricine poate urmări cum am ajuns până aici. PNL trebuie să fie activ. Ne place, nu ne place, asta e situaţia în care ne aflăm. Colegii mei au considerat că pot fi un răspuns pentru partid. Din discuţii am înţeles că există colegi care cred că fac faţă.
Despre un proiect de țară
- Lucrăm la un proiect de țară. E una dintre primele chestiuni pe care dorim să le abordăm în noua construcţie de dreapta. A fost o temă: cu ce venim în faţa oamenilor? Oamenii aşteaptă soluţii, abordări programatice. Acest tip de problemă ne preocupă. Vrem un proiect pentru România. Venim cu un program pentru România care, evident, are o componentă pe politică externă, europeană, program economic, pe educaţie, justiţie. Toate acestea sunt antamate. Într-un timp rezonabil, vorbim de câteva luni, vom veni în faţa oamenilor cu acest proiect al dreptei unite.
- Cred că trebuie să avem o reacţie rapidă la situaţia în care ne aflăm. Am fi caraghioşi să spunem că e târziu, revenim peste cinci ani.Este extrem de târziu, dar prima dată de după Revoluţie este o şansă reală pentru o unificare a dreptei. S-a discutat despre asta, nenumăraţi politicieni au venit cu această idee. Noi vrem un concept şi un program al dreptei pentru România.
Despre unirea României cu Moldova
- Cred că aici trebuie să ţinem cont de multe lucruri. Moldova e o ţară independentă. Noi am primit un răspuns clar: moldovenii nu îşi doresc asta. Nu văd unde e proiectul de ţară. Aici, vrem, nu vrem, dar mai bine vrem să ţinem cont de ambele părţi. Nu putem noi, românii, fiindcă avem ţara mai mare fizic, să le spunem moldovenilor: haideţi, că vă luăm şi pe voi, chiar dacă nu e aşa o idee bună. Acest răspuns a fost dat foarte oficial, din vârful statului.
- Nu e prima dată când se abordează. În anii '90 s-a mai pus odată problema. Traian Băsescu denumea proiectul naţional nu o acţiune a politicienilor celor două ţări pentru unire, ci convingerea populaţiilor. Sincer, noi vrem să venim cu un proiect pentru România aşa cum îl vedem noi. Comisiile abia acum se constituie şi vrem să avem opiniile mai multor colegi, dar pot să vă spun că vom avea acest proiect şi vom veni în faţa oamenilor cu el.
Articol în curs de actualizare
Recomandările noastre