Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Rareș Bogdan, în fața instanței! Cine îi vrea condamnați
Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Rareș Bogdan, în fața instanței! Cine îi vrea condamnați

Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Rareș Bogdan, în fața instanței! Cine îi vrea condamnați

Alertă la Palatul Cotroceni, dar şi la vârful Partidului Naţional Liberal (PNL): luni încep audierile în dosarul în care președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban și europarlamentarul Rareș Bogdan sunt acuzați de discriminare.

Avocatul Cristian Winzer a adus la cunoștința Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC) o serie de „acte și fapte materiale care reprezintă/conturează fapte concrete de discriminare”, acuzându-i pe cei trei de incitare la ură sau discriminare și promovare în spațiul public a unei idei/concepții/doctrine fasciste, reprezentate de sloganul „ciuma roșie”.

În sesizarea făcută la data de 05.05.2020, avocatul a solicitat tragerea lor la răspundere din cauza faptului că au „incitat și încurajat publicul, prin judecăți de valoare fără bază factuală, prin afirmații profund mincinoase și prin manifestări brutale de intoleranță” la ură și discriminare împotriva unor categorii de persoane „exclusiv pe criteriul/motivul apartenenței la un partid politic, la ideologia, principiile și valorile de stânga, urmărind și determinând negarea dreptului acestor persoane de a participa pe deplin la viața socială și politică, încălcând principiul constituțional al egalității între cetățeni, negând pluralismul politic în societatea românească și divizând societatea între pesediști/acești pesediști și nepesediști, între români și maghiari (pe fondul intervențiilor elucubrante și absolut șocante privitoare la înțelegeri prin care P.S.D. se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

Amintim că această ştire vine la doar o zi după ce și preşedintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a sesizat CNCD cu privire la declarațiile președintelui Iohannis cu privire la controversatul proiect al autonomiei Ținutului Secuiesc.

Contactat de DCNews, Winzer a precizat: „Incitarea la ură sau discriminare, manifestările de intoleranță, stigmatizarea publică a unor cetățeni exclusiv pe criteriul apartenenței lor la principiile și valorile de stânga și divizarea societății între români și maghiari, între pesedișți și nepesediști nu pot fi și nu trebuie tolerate!

Toate aceste evidente îndemnuri la ură și discriminare nu reprezintă și nu pot fi apreciate simple opinii politice exprimate în exercitarea funcției de demnitate publică.

Ele nu se încadrează în limitele libertății de exprimare și în doza de exagerare și provocare protejată de CEDO.

Din punctul meu de vedere, faptele celor 3 oameni politici sunt extrem de grave, atingerea importantă adusă valorilor ocrotite de lege derivând chiar din calitatea lor de înalți demnitari.

Toate actele și faptele lor demonstrează că au urmărit cu intenție directă producerea rezultatului, având reprezentarea evidentă a împrejurării că toate demersurile lor au instigat publicul la exteriorizarea urii față de anumite categorii de persoane.

Or, acest lucru este profund inadmisibil într-un stat de drept, într-o democrație europeană, puternică și consolidată, cum avem pretenția că suntem! CNCD trebuie să aplice sancțiuni exemplare, pentru ca astfel de atitudini profund regretabile să nu se mai repete!”

sursa foto: presidency.ro