Klaus Iohannis i-a reproșat președintelui Austriei votul pe Schengen. Conversație telefonică între cei doi șefi de stat

Klaus Iohannis i-a reproșat președintelui Austriei votul pe Schengen. Conversație telefonică între cei doi șefi de stat Alocații mai mari pentru copii. Se întâmplă de anul viitor. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis i-a reproșat omologului său din Austria, Alexander Van der Bellen, votul dat de reprentanții țării sale, împotriva României, la Consiliul JAI din 8 decembrie. Cei doi șefi de stat au avut o conversație telefonică, la inițiativa părții austriece. În cadrul discuției, Klaus Iohannis a anunțat că ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu va reveni la post, după ce a fost chemat în țară pentru consultări, la începutul lunii decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis omologului său că votul negativ dat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români. Mai mult, el a arătat că votul Vienei a fost cu atât mai dificil de acceptat cu cât nu reflectă bunele relații dintre cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne. De asemenea, potrivit Administrației Prezidențiale, opoziția Austriei nu este justificată nici de problemele invocate privind migrația ilegală.

Klaus Iohannis i-a mai spus președintelui Van der Bellen că, în ciuda opoziției Austriei, România va continua să furnizeze securitate și va proteja frontiera externă a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până în prezent. O astfel de atitudine este în beneficiul tuturor statelor Uniunii Europene și a cetățenilor europeni.

Totodată, președintele României i-a mulțumit lui Alexander Van der Bellen, personal, pentru susținerea pe care a dat-o României în declarațiile publice cu privire la Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a arătat deschiderea spre cooperare

Pe de altă parte,Klaus Iohannis a reiterat faptul că interesul țării noastre este ca poziția Austriei să se schimbe, iar guvernul de la Viena să renunțe la opoziția față de aderarea României la Schengen

„Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, șeful statului a mai precizat că autoritățile române sunt deschise la o colaborare în plan bilateral și european pentru a implementa soluțiile identificate în vederea reducerii nivelului de migrație ilegală pe ruta balcanică. O astfel de atitudine este menită să vină în întâmpinarea preocupărilor ridicate de Austria.

În urma discuției cu președintele Van der Bellen, Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României. Acesta a fost chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Demersul reprezintă un gest de deschidere a oficialilor de la București pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile, mai precizează comunicatul emis de Cotroceni.