Klaus Iohannis: „Eu și Băsescu nu am fost dușmani politici”

Klaus Iohannis: „Eu și Băsescu nu am fost dușmani politici”

Președintele interimar al PNL curtează discret electoratul președintelui, deși unii colegi de partid nu vor să audă de o colaborare cu acesta.

Deși unii liberali ar vrea ca partidul rezultat din fuziunea PNL-PDL să spună explicit că nu va colabora cu Traian Băsescu, viitorul prezidențiabil, Klaus Iohannis, are altă tactică. Acesta a declarat ieri, la ProTV, că el și președintele nu sunt dușmani politici. Declarația este menită să atragă, indirect, electoratul șefului statului, de voturile căruia ar putea avea nevoie în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Nu am fost duşmani politici, am avut opinii foarte diferite despre guvernare, şi atunci am venit cu o propunere agreată larg în Parlament, doar că preşedintele a avut altă opţiune”, a declarat Iohannis la emisiunea „După 20 de ani”. El se referea la momentul în care a  fost propus premier de alianța PSD-PNL-PC dar a fost refuzat de șeful statului. „Atunci, în toamna lui 2009, a fost ultima dată când am vorbit cu preşedintele”, a spus el.

„Este bine dacă şi alţii doresc ca această construcţie (fuziune - n.r.) să fie una de succes şi dacă alegătorul găsește că e o soluție bună să fie îndemnat să voteze această construcție”, a făcut el ochi dulci președintelui și votanților acestuia.

Nicio vorbă despre Predoiu

Președintele interimar al PNL a mai spus că liberalii vor putea să revină la guvernare mai degrabă anul viitor, ca urmare a unei o moțiuni de cenzură împotriva guvernului Ponta. Demn de interes este că, deși surse democrat-liberale spun că premierul viitorului partid va fi Cătălin Predoiu (PDL), Iohannis a evitat cu încăpățânare să sugereze un posibil tandem cu acesta.

„Nu cred că este realist să ne gândim că decembrie (după prezidențiale - n.r.) ne va duce la guvernare, dar cred că este o posibilitate să reuşim în 2015, dacă îi vom convinge şi pe alţii să vină alături de noi, printr-o moţiune de cenzură”, a spus Iohannis.

Întrebat care ar fi candidatul PNL-PDL pentru postul de prim-ministru, în caz de succes al moțiunii, Iohannis a afirmat că nu s-a discutat încă pe această temă, dar că va exista o procedură de selecție între PNL și PDL. Ulterior, întrebat cu subiect și predicat dacă Predoiu va fi premierul său, Iohannis a răspuns sec: „Sunt foarte mulţi oameni capabili în PNL şi PDL. Probabil, primul lucru pe care îl vom şti: cine este candidatul nostru. Va fi primul nume, după care continuăm lucrul pe program şi când vom ajunge la guvernare putem discuta următoarele nume. E clar că va exista un proces de negociere cu pretendenţi la diverse poziţii”, a adăugat el.

"Nu cred că este realist să ne gândim că decembrie ne va duce la guvernare, dar cred că este o posibilitate să reușim în 2015.” Klaus Iohannis, președinte interimar al PNL

„Nu” unei alianțe cu Băsescu

În jur de 17 președinți de organizații din Transilvania s-au reunit, sâmbătă, acasă la liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, unul dintre artizanii debarcării lui Crin Antonescu, informează stiripesurse.ro. Printre deciziile informale care au fost luate în cadrul reuniunii se numără aprobarea trecerii PNL la PPE. De asemenea, liberalii din Transilvania vor ca PNL să spună „nu” unei alianțe cu Traian Băsescu. Aceștia au mai decis că îl vor candidat pe Klaus Iohannis la șefia PNL și vor ca vicepreședinții PNL să fie aleși uninominal, nu pe listă.

Cei 17 șefi de filiale vor susține desființarea funcției de prim-vicepreședinte, astfel ca numărul doi din partid să fie secretarul general, au mai decis aceștia. În ceea ce privește alianța cu PDL, ar fi preferabil ca aceasta să se facă după prezidențiale.