Klaus Iohannis discuție cu Katalin Novák, după recentul scandal. „Fără proiecte dedicate unei singure etnii”

Klaus Iohannis discuție cu Katalin Novák, după recentul scandal. „Fără proiecte dedicate unei singure etnii” Sursa foto: presidency

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său maghiar, Katalin Novák, la Palatul Cotroceni. Cei doi au participat la Summitul Formatului București 9 (B9), organizat în capitala României. Cu acest prilej, președintele a subliniat importanța unui dialog pentru a rezolva toate problemele de interes româo-maghiar. Iohannis a precizat că este nevoie de evitarea abordărilor unilaterale. Discuția a avut loc în contextul scanalului diplomatic pe care Katalin Novák l-a provocat cu prilejul precedentei sale vizite din România.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri, 10 iunie, cu preşedintele Ungariei, Katalin Novák, în contextul Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9). Conform unui comunicat transmis de Adminstrația Prezidențială, șeful statului a subliniat, cu acest prilej, importanța unui dialog bilateral, în vederea rezolvării problemelor comune, cu care se confruntă cele două state. Șeful statului a militat, la această vizită, pentru evitarea abordărilor unilaterale.

„Preşedintele României a reiterat felicitările sale cu ocazia preluării oficiale a mandatului de Preşedinte al Ungariei, la 10 mai 2022, exprimându-şi deplina disponibilitate pentru aprofundarea dialogului şi cooperării la cel mai înalt nivel cu partea ungară”, a transmis Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru ca proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei, să nu se limiteze la anumite părţi din teritoriul României şi să fie conforme legislaţiei române sau celei europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele României face apel la colaborare pragmatică

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, la Cotroceni, importanţa cooperării pragmatice şi în parametri corecţi, în logica unui parteneriat strategic autentic şi sincer, în spirit european. Această colaborare trebuie ghidată de principiile Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara pe 16 septembrie 1996, dar şi ale Declaraţiei privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI, de la Budapesta, din 29 noiembrie 2002. De la semnarea acestui din urmă document se împlinesc anul acesta 20 de ani, arată Administația Prezidențială.

„Preşedintele României a reiterat importanţa dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral şi pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot conduce la soluţii durabile şi eficiente. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat convingerea profundă a autorităţilor române privind faptul că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, ca exponenţi ai societăţilor din care fac parte, contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie şi statul a cărui origine etnică o au, având un rol important în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre acestea”, se mai arată în comunicat.

Cu acest prilej, Administraţia Prezidenţială a mai transmis că preşedintele României a pledat pentru ca proiectele de interes comun, maghiaro - române să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să nu se limiteze la anumite părţi din teritoriul României. Acestea trebuie să fie conforme legislaţiei române sau celei europene.  În acest sens, șeful statului a subliniat importanţa dezvoltării cooperării economice şi sectoriale bilaterale, dintre Ungaria și România.