Klaus Iohannis, despre subiectul pensiilor speciale: „În esență, părerea mea este bună. Că m-ați întrebat care este părerea mea”
- Nicolae Comănescu
- 29 iunie 2023, 18:00
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, legat de proiectele privind pensiile speciale şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, că "în esenţă" părerea sa este una bună şi că le aşteaptă la promulgare.
„În esenţă, părerea mea este una bună. Că m-aţi întrebat care este părerea mea. Sunt două teme care de ani de zile se află pe agenda publică în România şi este foarte bine că la nivel de coaliţie s-a luat decizia să se abordeze ambele chestiuni şi pensiile speciale şi cumulul pensie cu salariu la stat. S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament şi le aştept la promulgare. Mai mult nu cred că vă aşteptaţi să spun în acest moment, atât timp cât Parlamentul a votat, există cele două proiecte. Aşteptăm să îşi continue parcursul şi le aştept pe masa mea", a spus şeful statului înaintea reuniunii Consiliului European.
El a fost întrebat ce părere are despre cele cele două proiecte în contextul în care cel referitor la pensiile speciale cuprinde unele prevederi care se vor aplica în 20 de ani, iar cel referitor la cumulul pensiei cu salariul cuprinde anumite excepţii, dar şi despre faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să le conteste la CCR.
Membrii Consiliului European au avut înaintea participării la reuniune un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Klaus Iohannis, despre pensiile speciale și Schengen
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de vară, conform Agerpres. „Liderul de la Cotroceni a vorbit și despre subiectul aderării României la Schengen. Formal, acest subiect nu se discută în format Consiliu, se discută în format JAI, dar informal, da, sunt pe foarte multe paliere discuţii şi vom continua. Eu am spus-o de anul trecut, de când am avut acel vot nefericit, când Austria s-a opus intrării României şi Bulgariei în Schengen, vom continua să discutăm, să negociem, să căutăm soluţii, însă vreau să se înţeleagă foarte bine: nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până când nu avem un nivel de înţelege suficient care să şi permită o rezolvare pozitivă.
Aici nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil şi pentru Bulgaria, şi importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată şi încă o dată şi să tot primim răspunsuri negative. Trebuie să înţeleagă toată lumea că, atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, ea este suficient de bine pregătită şi tratată ca să nu fie un nou eşec, ci să fie un nou succes al Uniunii Europene. Repet, intrarea sau nu a României şi Bulgariei în Schengen nu sunt eşec al României sau al Bulgariei sau o reuşită doar a României şi a Bulgariei. Este o vorba de o chestiune esenţială, vitală europeană şi, dacă reuşim, este o reuşită a Uniunii. Dacă eşuăm, este un eşec al Uniunii”, a precizat Iohannis.