Klaus Iohannis vrea o analiză strategică a apărării, cu ocazia învestirii noului șef de Stat Major

Klaus Iohannis vrea o analiză strategică a apărării, cu ocazia învestirii noului șef de Stat MajorKlaus Iohannis, la ceremonia de învestire a noului șef de Stat Major. Sursa foto: presidency.ro

Cu ocazia învestirii în funcție a noului șef de Stat Major, Klaus Iohannis a transmis că se așteaptă la o analiză strategică a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe mai corespunde noilor amenințări.

Președintele României Klaus Iohannis a luat parte la evenimentul solemn de numire a noului Șef al Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad.

Pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei, în fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București, s-a desfășurat ceremonia solemnă de învestire.

Mesajul lui Klaus Iohannis către noul șef de Stat Major

„Domnule general – locotenent Gheorghiță Vlad. Preluați astăzi mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor.

Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție”, a spus Klaus Iohannis.

Conform declarațiilor președintelui, programele majore de înzestrare sunt în curs de desfășurare și sunt planificate pentru viitor. Trebuie să se țină cont de faptul că bugetul alocat pentru Apărare a înregistrat o creștere în acest an, atingând 2,5% din PIB, potrivit unui comunicat transmis.

În timpul evenimentului solemn, generalul Daniel Petrescu a transferat comanda structurii de forțe a Armatei României către generalul Gheorghiță Vlad.

La această ceremonie au fost prezenți, printre alții, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, și Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

Activitatea profesională a generalului Gheorghiță Vlad

Începând cu data de 16 august 2022, Gheorghiță Vlad a îndeplinit rolul de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.

Înainte de această perioadă, între februarie 2020 și august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut poziția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

În intervalul august 2017 – februarie 2020, a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău. În perioada 2016-2017 a ocupat funcția de comandant al Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Între 2005-2014, a deținut diverse poziții, inclusiv cea de comandant al Batalionului 631 Tancuri, șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre, responsabil cu informațiile la Componenta Operațională Terestră și comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat în calitate de ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak.

Noul Șef al Apărării

Noul șef al Statului Major al Apărării preia funcția de la 1 decembrie. Iohannis a semnat decretul. Sursa Foto: Facebook

Ce studii și decorații are nou șef de Stat Major al Apărării

Generalul Gheorghiță Vlad a parcurs o varietate de programe de studii și pregătire. Printre acestea se remarcă absolvirea Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare în 2002.

A participat la un curs de Sisteme de Comunicații și Informatică în Ede, Olanda, a urmat un program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare București, a absolvit un curs de Operații de Menținere a Păcii la Oberammergau, Germania, și a obținut un master în Relații Internaționale și Studii de Securitate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

De asemenea, a obținut un master în Studii Strategice la U.S. Army War College din Carlisle, SUA.

A fost distins cu următoarele decorații: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane și Emblema de Onoare a Logisticii.