Kim schimbă echipa de negociatori pentru a-l fenta pe Trump

Kim schimbă echipa de negociatori pentru a-l fenta pe Trump

Kim Jong Un a lansat o vastă operațiune de epurare în rândurile diplomaților și politicienilor veterani, care i-au slujit pe tatăl și bunicul său, înlocuindu-i cu o garnitură de tineri cu loialitatea testată.

Măsura luată de liderul de la Phenian are loc pe fondul ultimelor pregătiri înainte de întâlnirea cu Donald Trump, săptămâna viitoare, în Vietnam, în vreme ce mai multe defectări și acuzații de spionaj au zguduit diplomația nord-coreeană. Printre cele mai importante schimbări se află numirea lui Kim Hyok Chol, un personaj relativ puțin cunoscut, pentru a conduce negocierile nucleare cu emisarul american Stephen Biegun.

Fost ambasador în Spania, expulzat în 2017 după ce Coreea de Nord a efectuat testele nucleare și cu rachete, Kim Hyok Chol a lucrat în Comisia Afacerilor de Stat, un important organism guvernamental prezidat chiar de dictatorul de la Phenian, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul. Chol l-a înlocuit pe adjunctul ministrului de Externe, Choe Son Hui, care a condus negocierile înainte de primul summit Trump-Kim de la Singapore, în iunie trecut.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un joc petru băieți mari”

 

„Este un joc pentru băieții mari și mulți diplomați sunt dați deoparte, trebuind să facă față unei rivalități feroce și unor teste despre loialitatea lor ideologică, dată fiind experiența lor în țările capitaliste bogate”, a declarat oficialul sud-coreean, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Kim Hyok Chol este un diplomat de carieră, dar se pare că a trecut și un test de loialitate pentru a conduce aceste negocieri.”

 

Spionaj și deturnare de fonduri

 

Chol, care ar avea în jur de 40 de ani, a fost determinată în primul de defecțiunea lui Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului în Marea Britanie. Neîncrederea liderului de la Phenian în vechii diplomați este într-un fel explicabilă, după ce Han Song Ryol, fost ministru adjunct de Externe și responsabil de relația cu Statele Unite până la începutul anului trecut, a fost epurat fiind acuzat de spionaj în favoarea Washingtonului și delapidare de fonduri, au declarat pentru Reuters două surse apropiate afacerii.

Han era unul dintre cei mai cunoscuți și respectați diplomați nord-coreeni în Statele Unite. Han nu a mai fost văzut în public de mai bine de un an. Presa de stat nord-coreeană l-a pomenit ultima dată în februarie 2018. Ministerul Unificării din Coreea de Sud i-a eliminat numele din catalogul anual „Who’s Who” în Coreea de Nord, dat publicității luna trecută. Thae Yong Ho a declarat că epurarea lui Han poate însemna fie că acesta a fost trimis într-un lagăr de muncă, fie că a fost executat.

Ziarul sud-coreean Chosun Ilbo, citând o sursă anonimă, a scris luna trecută că Han a fost trimis într-un lagăr de muncă după ce ar fi pus pe masa negocierilor nucleare o propunere care depășea cadrul avizat de partid. Într-un raport din 2017 realizat pe baza interviurilor cu 20 de transfugi importanți, Centrul Strategic Coreea de Nord, un think-tank care urmărește defectorii din Seul, se afirmă că peste 70 de oficiali au fost executați de când Kim a fost instalat la putere în 2011.

Marginalizare sau moarte

 

Thae susține că cel puțin zece diplomați au fost uciși în timpul regimului Kim și înlocuiți de consilieri mai tineri și mai fideli. Mulți alți diplomați și oficiali au fost trecuți pe linie moartă. Într-o postare pe Facebook de săptămâna trecută, Ambasada Rusiei din Coreea de Nord a confirmat că noul șef al Departamentului pentru Relațiile cu SUA este Kwon Jong Gun. Postul era vacant de când Choe a fost numit ministru adjunct.

 

Tactica mulării după personalitatea lui Trump

 

Șeful lui Choe, ministrul de Externe Ri Yong Ho, un fost emisar pe probleme nucleare, despre care se aștepta să fie omologul secretarului de stat Mike Pompeo, nu a avut șansa de a-și prezenta scrisorile de acreditare, dat fiind că liderul de la Phenian i-a acordat mai multă încredere lui Kim Yong Chol, un fost spion specializat în afaceri internaționale. Potrivit lui Thae, promovarea acestei noi generații de negociatori nord-coreeni ar urmări crearea unei fisuri între ne-ortodoxul Trump și echipa sa de tehnocrați, formată în majoritate din membri prudenți și sceptici față de șansele ca Phenianul să-și țină promisiunile de denuclearizare.

„Diplomația nord-coreeană a luat o direcție tactică fără precedent, în conformitate cu personalitatea lui Trump”, a declarat Thae Yong Ho într-o conferință de presă marți la Seul. „Prin numirea lui Kim Yong Chol, Kim Jong Un a încercat să creeze impresia că nu există nimeni între ei, astfel încât Trump să vorbească cu el și să-și închidă urechile la vorbele propriei echipe.”