Kim Jong-un l-a trădat pe Putin? Ucrainienii folosesc rachete nord-coreene împotriva rușilor

Kim Jong-un l-a trădat pe Putin? Ucrainienii folosesc rachete nord-coreene împotriva rușilor Sursa foto. Twitter

În timp ce liderul nord-coreean Kim Jong Un pare că sprijină efortul de război al președintelui rus Vladimir Putin, armele produse în țara sa au fost folosite împotriva forțelor rusești. Financial Times a relatat vineri că Ucraina a lansat rachete fabricate în Coreea de Nord, spre trupele rusești. Soldații ucraineni care manevrează sisteme de rachete cu lansare multiplă în apropiere de Bahmut au arătat armele reporterilor publicației.

Un comandant al artileriei ucrainene a declarat pentru FT că trupelor sale nu le place să folosească acest tip de rachete, care au fost fabricate în anii 1980 și 1990, deoarece pot să rateze sau să nu explodeze. Un soldat a spus: "Sunt foarte nesigure și fac lucruri nebunești uneori".

Folosirea armelor nord-coreene împotriva rușilor a fost surprinzătoare, având în vedere că țara este un aliat al Rusiei. Joi, Putin a mulțumit Coreei de Nord pentru "sprijinul ferm" acordat în războiul din Ucraina. De asemenea, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Pyongyangul în această săptămână pentru a se întâlni cu Kim, în timp ce țara a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului Războiului din Coreea.

Anul trecut, oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că Pyongyangul vindea milioane de proiectile de artilerie și rachete Rusiei, după ce sancțiunile au tăiat Kremlinul de la liniile sale tipice de aprovizionare militară. Iar în martie, Casa Albă a declarat că are dovezi că Coreea de Nord furnizează din nou arme Rusiei, de data aceasta în schimbul alimentelor. "Ca parte a acestui acord propus, Rusia ar primi peste două duzini de tipuri de arme și muniții de la Pyongyang", a declarat atunci John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum au ajuns rachetele nord-coreene la ucrainieni

Unii analiști bănuiesc că au fost cumpărate direct, sau printr-un intermediar, din Coreea de Nord. Regimul lui Kim Jong-un este disperat după valută forte, alimente, produse petroliere, așa că nu ar fi de mirare ca vânzarea să fi avut loc cu aprobarea sa.

Alții spun că o țară "prietenă" a "confiscat" rachetele nord-coreene de pe o navă, dar nu au dat alte detalii. Un oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat că este posibil ca armele să fi fost luate direct de la trupele rusești.

"Le capturăm tancurile, le capturăm echipamentul și este foarte posibil ca acesta să fie și rezultatul unei operațiuni militare desfășurate cu succes de armata ucraineană", a declarat pentru Iuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, adăugând: "Este foarte posibil ca acest lucru să fie și rezultatul unei operațiuni militare desfășurate cu succes de armata ucraineană. Rusia a făcut cumpărături pentru diferite tipuri de muniții în tot felul de locuri, inclusiv în Coreea de Nord și Iran".

Pe lângă Coreea de Nord, oficialii occidentali au declarat că Rusia a primit arme din Iran. Politico a scris săptămâna aceasta că China a trimis, de asemenea, echipamente militare Rusiei, inclusiv drone și echipamente de protecție, bazându-se pe o portiță pentru a evita sancțiunile occidentale. De asemenea, Ucraina s-a bazat în război pe arme din mai multe țări diferite, inclusiv arme din epoca sovietică și arme furnizate de Occident, inclusiv de SUA, Regatul Unit, Germania și Spania.