Kim Jong-un vrea focoase nucleare şi mai mari. SUA şi Coreea de Sud, în alertă

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a cerut responsabililor militari să dezvolte focoase nucleare şi mai mari, astfel încât să poată atinge ţinte aflate şi la 15.000 km distanţă, fapt care reprezintă o ameninţare evidentă la adresa securităţii SUA şi Coreei de Sud.

Ordinele lui Kim Jong-un au fost comentate de Sung-Yoon Lee, un specialist al realităţilor din Coreea de Nord. Lee este profesor asistent la Școala Fletcher de Drept și Diplomație, la Universitatea Tufts.

Coreea de Nord vrea „să dezvolte capacitățile cu privire la atacurile nucleare preventive și pe cele de după”. Conform spuselor lui Sung-Yoon Lee, sunt vizate  „obiective aflate la 15.000 km distanță”.

Kim Jong-un n-are intenţia de a da înapoi

„Ceva îmi spune că Kim nu este dornic să se denuclearizeze”, a punctat Lee. Reacţiile lui vin după dezvăluirile din Rodong Sinmun, ziarul de stat din Coreea de Nord.

Jurnaliştii nord-coreeni au raportat că Kim Jong-un a cerut o creștere a capacităților nucleare ale țării. „Scopul a fost propus pentru a spori rata de precizie a lovirii țintelor strategice”, a arărat sursa citată.

Rodong Sinmun s-a referit şi la „sporirea capacităților nucleare preventive și de răzbunare”. Acelaşi ton a fost adoptat şi de Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord.

Kim Jong-un se protejează cu focoase nucleare

Coreea de Sud este din nou în alertă după ultimele declaraţii ale lui Kim Jong-un.

Agenţia a subliniat că mult-iubitul conducător Kim și-a exprimat „voința de a proteja în mod fiabil securitatea țării”. Cu focoase nucleare, desigur. „Prin plasarea capacităților de apărare a statului la un nivel mult mai înalt” se mai urmăreşte ceva.

Este vorba despre „mediul pașnic al construcției socialiste”. Sună puţin cunoscut, nu-i aşa? Kim a dezvăluit noua rachetă balistică intercontinentală (ICBM) la parada militară de 75 de ani a Partidului Muncitoresc, în 2020.

În prezent, liderul de la Phenian şi-a acuzat vecina Coreea de Sud pentru relații slabe cu ţara lui. El a susținut că recuperarea legăturilor depinde doar de regimul de la Seul.

Mai mult, Kim a subliniat că națiunile coreene se află la o „răscruce critică de drumuri”. El a mai completat că au revenit tensiunile prezente şi înainte de Declarația de la Panmunjom, în 2018.

La acea vreme, Coreea de Nord și  Coreea de Sud au încercat să coopereze pentru a pune capăt războiului coreean. De atunci, relaţiile diplomatice s-au deteriorat continuu.

Kim nu mai vrea excerciţii comune cu SUA

Un aspect care îl deranjează foarte mult pe dictator este prezenţa armatei SUA în zonă. El acuză oficialii sud-coreeni că ignoră avertismentele repetate de a opri exercițiile militare comune” cu SUA.

Sung-Yoon a observat că liderul nord-coreean l-a atacat pe președintele sud-coreean Moon Jae-in. În prim-plan a apărut bugetul alocat apărării al vecinilor.

„Indiferent cine este la putere în SUA, politica ei ostilă față de Coreea de Nord nu se vor schimba niciodată”, a spus profesorul.

Kim acuză problemele economice

Diplomația dintre Coreea de Nord și SUA s-a defectat în 2019. Kim a respins propunerea de a-şi demonta principalul complex nuclear în schimbul unei scutiri largi de la sancțiuni.

În discursul de miercuri, Kim a acuzat greutățile economice generate de sancțiunile internaționale și pandemia de coronavirus. În faţa 7.000 de delegați și observatori ai Partidului Muncitoresc, el a vorbit despre „lecţiile amare.”

„Deși perioada de implementare a strategiei de 5 ani pentru dezvoltarea economică națională s-a încheiat anul trecut, aproape toate sectoarele s-au îndepărtat mult de obiectivele stabilite”, spus Kim Jong-un.

Pandemia din China, o mare lovitură

„Succesele pe care le-am obținut deja sunt neprețuite pentru noi, la fel și lecțiile amare care au fost acumulate.

Ar trebui să promovăm și să extindem în continuare victoriile și succesele pe care le-am obținut cu prețul transpirației și sângelui și să împiedicăm repetarea lecțiilor dureroase”, a continuat Kim Jong-un.

Comerțul dintre China şi Coreea de Nord a fost decimat de restricțiile stricte impuse de SUA, dar şi de pandemie.

În februarie 2020, Coreea de Nord și-a închis granița cu China. Asta a însemnat o scădere a comerțului cu 80% față de 2019.

În plus, Coreea de Nord a fost implicată într-o serie de incidente în care grănicerii au ucis cetățeni străini.

În octombrie 2020, Kim și-a cerut scuze față de Coreea de Sud după ce unul dintre cetăţenii ei a fost împușcat în apele nord-coreene și apoi ars.

sursa: express.co.uk