Kim Jong-un, furios că nu a fost prealsăvit corespunzător

Kim Jong-un, furios că nu a fost prealsăvit corespunzător

Zeci de mii de persoane au participat, luni seara, la premiera primului spectacol de masă al anului în Coreea de Nord, o uriașă „Cântare a României” în variantă nordcoreeană, pe stadionul „1 Mai” din Phenian. Dar ampla manifestare educativă și politico-ideologică, a se citi osanale aduse dinastiei Kim, nu a fost pe placul Marelui Cârmaci, altminteri micuț, dolofan și pe tocuri năltuțe.

Spectacolul cu pricina, intitulat „Pământul poporului”, a repre zentat prima mare mani festație artistică de masă a anului, o reprezentație spectacol tipic nord-coreeană, la care au participat armate de figuranți, în special elevi și studenți, care se mișcau după coregrafii elaborate pentru a glorifica regimul lui Kim Jong-un.

În fundal, repartizați într-o parte a tribunelor uriașului stadion, mii de copii întorceau la unison paginile cărților ale căror culori alcătuiau impresionante tablouri. De altfel, tot stadionul se mișca asemeni unui singur om, în funcție de coregrafie. În ciuda faptului că acest soi de balet sinistru avea toate ingredientele propagandei, să sugereze că nord-coreenii trăiesc în Epoca de Aur și au ajuns pe cele mai înalte culmi de dezvoltare și progres (în realitate culmile foametei, represiunii și exterminării), lui Kim Jong-un nu i-a plăcut megacircul de pe stadionul 1 Mai, relatează agențiile de presă internaționale.

Atitudine iresponsabilă, spirit eronat al creației

După ce osanalele au luat sfârșit, „el i-a chemat pe creatorii spectacolului și i-a criticat pentru spiritul eronat al creației lor și pentru atitudinea lor de muncă iresponsabilă”, a raportat ieri agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, notează AFP. Reamintind că artiștii „au un un rol foarte important în construcția cultuală a socialismului”, Kim Jongun „a stabilit sarcini importante în scopul de a pune corect în operă politica revoluționară a Partidului în domeniile literaturii și artei”, a adăugat agenția de presă. Dar nu se știe exact ce anume l-a supărat pe liderul de la Phenian și nici ce consecințe vor avea criticile sale. În regimul nord-coreean, criticile comandantului suprem au reprezentat deseori un drum sigur către morgă pentru cei vinovați.

Portretul lui Kim, alături de tătucii dinastiei

De regulă, aceste spectacole de masă necesită luni de repetiții iar agențiile de turism anunțau că „Pământul poporului” se va juca timp de cinci luni, până în octombrie. Dar soarta spectacolului rămâne indecisă, după ce nu a fost apreciat de Kim Jong-un. Agenția KCNA nu a difuzat decât o singură imagine a evenimentului. În ea se pot vedea mii de figuranți pe terenul stadionului agitând drapeluri în jurul unei flori uriașe. „Coreea de Nord să trăiască pentru totdeauna”, se putea citi pe o mare compoziție din tribune, în timp ce focuri de artificii roșii brăzdau cerul nopții. O relatare a presei nord-coreene indică și faptul că la spectacol au fost aduse portretele fondatorului regimului, Kim Ir sen, al fiului său, Kim Jong Il și chiar al lui Kim Jong-un. Regimul nord-coreean se caracterizează prin cultul personalității dedicat primilor doi reprezentanți ai dinastiei. Contrar predecesorilor, Kim Jong-un este foarte rar reprezentat în portrete și , în egală măsură, nu există nici o statuie a lui, spre deosebire de cele ale înaintașilor.

 

Spectacol urmărit printre rânduri

Acest gen de spectacole, unde sunt prezentate propagandistic momente din istoria coreeană sau din perioada modernă, sunt mereu urmărite cu atenție de observatorii străini care încearcă în special să distingă indicii privind prioritățile regimului. Urmăresc, spre exemplu, dacă accentul este pus pe realizările economice sau mai degrabă pe progresele militare. Coreea de Nord, sărăcită de dictatură și supusă mai multor sancțiuni internaționale din cauza programelor sale balistice și nucleare, încearcă să câștige bani de la turiștii care vor să vadă aceste spectacole. Guinness World Records a înregistrat, în cadrul unui astfel de spectacol ce a avut loc în 2007, cunoscut sub numele de Festivalul Arirang, cea mai mare reprezentație de gimnastică din lume, cu 100.090 participanți.

 

Între 100 și 800 de euro biletul pentru străini

Anul acesta, au fost puse în vânzare și pentru turiștii străini bilete pentru spectacolul „Pământul poporului”. La tarife ce pornesc de la 100 de euro și ajung chiar la 800 de euro, potrivit Koryi Tours, o agenție de turism cu sediul în Beijing, care organizează voiaje în Coreea de Nord. Primul spectacol de masă nord-coreean a avut loc în 19 septembrie 1961. Acest gen de „creații” a apărut și în Republica Socialistă România, după vizita lui Nicolae ceaușescu în China, în 1971.

 

Mortul viu din tribuna oficială

 La spectacolul cu pricina, Kim Jongun a fost însoțit de soția sa, Ri Sol Ju, și de sora sa, Kim Yo Jong, carei este și consilier apropiat, potrivit KCNA. La tribuna de onoare a mai fost prezent și Kim Yong Chol, nimeni altul decât omologul secretarului american de Stat Mike Pompeo care a participat la discuțiile pe tema dosarului nuclear nord-coreean cu Washington-ul, în luna februarie, la Hanoi, în cadrul celui deal doilea summit între Kim Jong-un și Donald trump. Un summit soldat cu un fiasco. Astfel, cotidianul sudcoreean Chosun Ilbo a raportat că, după eșecul diplomatic de la Hanoi, Kim Yong Chol a fost trimis să se reeduce într-un lagăr de muncă. Dar, apariția acestuia alături de Kim jong-un pe stadionul „1 Mai” a contrazis aceste informații.

 

Ne puteți urmări și pe Google News