Kievul, sub asediu rusesc! Capitala Ucrainei a fost zguduită de explozii puternice în zorii zilei
- Nicolae Comănescu
- 15 martie 2022, 09:31
Trei explozii foarte puternice au fost resimțite marți dimineață la Kiev. Deocamdată nu se știe originea acestor deflagrații care ar putea să fie și un răspuns venit din partea apărării antiaeriene.
Kiev, capitala Ucrainei, a fost zguduită, marți dimineață, de explozii puternice. Cel puţin trei deflagrații puternice au fost auzite de mai mulţi jurnalişti ai AFP în centrul Kievului, dar deocamdată originea lor nu este cunoscută.
Trei explozii puternice au fost resimțite în Kiev, marți dimineață
Un jurnalist a văzut de asemenea o coloană de fum înălţându-se în depărtare, însă nu s-a putut deplasa până acolo din cauza unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, în vigoare până la orele 05:00 în capitala ucraineană.
Aceste detonări sunt cauzate uneori de arme de apărare antiaeriană. Nicio declaraţie nu a fost făcută deocamdată de o sursă oficială.
Luptele s-au intensificat în ultimele zile în jurul Kievului, oraş încercuit aproape în totalitate de forţele ruse, care au invadat Ucraina pe 24 februarie. Mai mult de jumătate dintre cei trei milioane de locuitori ai Kievului au părăsit oraşul la începutul ofensivei ruse.
Luni, mai mulţi morţi şi răniţi au fost semnalaţi după bombardamente în diferite cartiere ale capitalei ucrainene. Lupte violente au loc de mai multe zile între forţele ruse şi cele ucrainene la periferia de nord-vest a Kievului, conform Agerpres. Altfel, ieri, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a anunțat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică la centrala de Cernobîl și că nivelul de radiații se situează în limite normale. Între timp au apărut informații cu privire la explozii la centrala de la Zaporojie.
A fost reluată alimentarea cu energie electrică la centrala de la Cernobîl
„După cum s-a raportat anterior, deconectarea CNE din Cernobîl de la reţea săptămâna trecută nu a avut un impact critic asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă, deoarece volumul de apă de răcire din instalaţia de stocare a combustibilului uzat a fost suficient pentru a menţine evacuarea căldurii fără alimentarea cu energie electrică.
Tot săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare a declarat că un raport de analiză a siguranţei pentru instalaţia de combustibil uzat a concluzionat că nu va exista „niciun impact asupra sistemelor esenţiale de siguranţă” în cazul unei pierderi totale de putere, inclusiv de la generatoarele diesel. Autoritatea de reglementare a spus că actualele rezerve de motorină vor dura până în seara zilei de 15 martie”, a precizat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice, într-un comunicat de presă.