Kievul răspunde acuzațiilor Amnesty Internațional: Faceți parte dintr-o „campanie de dezinformare și propagandă” a Kremlinului

Kievul răspunde acuzațiilor Amnesty Internațional: Faceți parte dintr-o „campanie de dezinformare și propagandă” a Kremlinului Sursa: Wikipedia

Potrivit Amnesty Internațional, cercetători au găsit dovezi că forțele ucrainene declanșau lovituri din zone rezidențiale populate și au stabilit baze în clădiri civile în 19 orașe și sate din aceste regiuni. Majoritatea zonelor rezidențiale în care se aflau soldații erau situate la kilometri de linia frontului, notează Amnesty, subliniind că alte opțiuni care nu ar fi pus în pericol civilii - cum ar fi bazele militare sau zonele dens împădurite din apropiere – erau posibile. Kievul a răspuns dur.

"Am documentat o tendință a forțelor ucrainene de a pune în pericol civilii și de a încălca legile războiului atunci când operează în zone populate”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, într-o declarație publicată joi, 4 august, citată de Le Point.

Potrivit Amnesty Internațional, armata ucraineană a pus în pericol civilii prin stabilirea bazelor militare în școli și spitale și prin lansarea de atacuri din zonele populate pentru a respinge invazia rusă. Astfel de tactici încalcă dreptul internațional umanitar, avertizează ONG-ul într-un comunicat de presă.

„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de obligația de a respecta dreptul internațional umanitar”, a adăugat ea. În perioada aprilie-iulie, cercetătorii Amnesty International au investigat atacurile rusești în regiunile Harkov (est), Donbass și Mykolaiv (sud-est), inspectând locurile lovite de greve și intervievând supraviețuitorii, martorii și rudele victimelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina acuză Amnesty că a creat o „realitate falsă”

Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kouleba, a declarat joi că este „indignat” de acuzațiile „nedrepte” ale ONG-ului Amnesty International, care acuza Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova. „Sunt revoltat la fel ca voi toți de raportul Amnesty International. Consider că este nedrept”, a spus Dmytro Kouleba într-un comentariu video postat pe Facebook.

În schimb, Dmytro Kouleba a acuzat Amnesty International că „creează un echilibru fals între opresor și victimă, între țara care distruge sute și mii de civili, orașe, teritorii și țara care se apără cu disperare”.

„Nu mai creați această realitate falsă, în care toată lumea este puțin vinovată de ceva și începeți să raportați sistematic adevărul despre ceea ce reprezintă Rusia cu adevărat astăzi”, a adăugat el.

Opțiuni mai puțin riscante

Cu puțin timp înainte, consilierul președinției ucrainene, Mykhaïlo Podoliak, asigurase că „viețile oamenilor” sunt „prioritatea” și că populațiile orașelor din apropierea frontului sunt evacuate. Mykhaïlo Podoliak a acuzat Amnesty că a participat la o „campanie de dezinformare și propagandă” în serviciul Kremlinului.

ONG-ul indică faptul că, din cunoştinţele sale, militarii care s-au stabilit în aceste zone rezidenţiale nu au cerut civililor să evacueze. Raportul susține că forțele ucrainene au stabilit baze militare în școli și spitale.

ONG-ul care denunță aceste tactici ucrainene, insistă asupra faptului că acestea „nu justifică în niciun fel atacurile oarbe ale Rusiei” care au lovit populația civilă. Amnesty International declară că a contactat Ministerul ucrainean al Apărării cu privire la rezultatele cercetării sale pe 29 iulie, dar nu a primit un răspuns până la comunicatul de presă.

Reacția jurnalistului EVZ Dan Andronic, o puteți vedea mai jos. Tu ce părere ai? Vino pe canalul de Tik Tok și poți comenta:

@evz1992

Amnesty International acuza Kievul! Foloseste infrastructura civilă pentru a se apăra. Dar care este aprecierea corectă? Parerea mea!#ucraina #amnestyinternational #russia #war

♬ sunet original - EVZ1992