Evenimentul Zilei > International > Kievul invită SUA să desfășoare trupe și sisteme antirachetă pe teritoriul Ucrainei! Rusia denunță în termeni duri „provocarea rudimentară”
Kievul invită SUA să desfășoare trupe și sisteme antirachetă pe teritoriul Ucrainei! Rusia denunță în termeni duri „provocarea rudimentară”

Kievul invită SUA să desfășoare trupe și sisteme antirachetă pe teritoriul Ucrainei! Rusia denunță în termeni duri „provocarea rudimentară”

Lumea ar putea traversa în curînd un moment de cumpănă asemănător celui din timpul crizei rachetelor cubaneze din toamna anului 1962.

Rusia lui Putin s-ar putea vedea pusă în fața unei amenințări majore dacă a securitîții sale dacă Administrația Biden acceptă sugestiile venite de la Kiev de a desfășura sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul uncrainean.

Ucraina testează nervii lui Putin

Ideea a fost pusă în discuție de un oficial ucrainean de vârf, care a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina ar putea să crească dramatic, sugerând că autoritățile de la Kievul a propus Statelor Unite o prezență permanentă a trupelor americane și staționarea sistemelor de rachete antiaeriene pe teritoriul Ucrainei.

Vicepremierul Alexey Reznikov a făcut aceste declarații în timpul unui seminar găzduit de fundația Jamestown din Washington D.C. „Este important să extindeți pachetul de securitate pentru Ucraina„, a spus Reznikov. „În primul rând, cu staționarea forțelor de apărare aeriană și chiar prin desfășurarea unităților americane”.
Alexey Reznikov a susținut că o astfel de acțiune ar servi nu numai întăririi securității Ucrainei, ci și unui scop secundar- erodarea „influenței Moscovei în Balcani” – într-un moment în care conducta de gaze naturale Nord Stream 2 Rusia-Germania se apropie de finalizare, iar tensiunile din Marea Neagră sunt din ce în ce mai mari.

Propunerea Ucrainei a stîrnit furie la Moscova

Chiar dacă e puțin probabil ca președintele Joe Biden să se angajeze într-o acțiune atît de riscantă, în Rusia propunerile Kievului au provocat furie. Mass media rusă a preluat declarațiile lui Reznikov, afirmând că un astfel de scenariu al desfășurării apărării aeriene a SUA la granița Rusiei ar încălca grav„liniile roșii” stabilite de Kremlin. Agenția Tass l-a citat pe președintele comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, Leonid Slutsky, care a denunțat în termeni aspri provocarea ucraineană.

„Declarația lui Reznikov este o provocarea rudimentară. Implementarea sistemelor americane de apărare antirachetă în Ucraina poate schimba echilibrul forței din regiune și din afara acesteia”, a spus Slutsky.
Președintele comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stata subliniat că sistemul antirachetă Aegis include lansatorul Mk41, care ar putea fi folosit pentru lansarea nu numai a interceptorilor, ci și a rachetelor de croazieră.

„Apariția lor (a unor astfel de sisteme de apărare aeriană – TASS) aproape de granițele Rusiei va evoca fără îndoială răspunsul Moscovei. Tensiunile vor crește”, a avertizat Slutsky.

De anul trecut, lumea întreagă e martora unor tensiuni puternice între Rusia și NATO, tensiuni amplificate de exercițiile militare desfășurate de ambele părți în Marea Neagră. Luna trecută, NATO și Ucraina au organizat două săptămâni de exerciții navale comune – Sea Breeze 2021 – ca o demonstrație de forță îndreptată direct către Moscova. Exercițiul a implicat aproximativ 30 de nave de război și 40 de avioane ale țărilor membre NATO și Ucraina, notează zerohedge.com.