Putin nu-și face iluzii în ce privește marea întâlnire cu Biden. Singurul obiectiv- "managementul confruntării"
- Ovidiu Drugă
- 16 iunie 2021, 07:07
Nimeni nu-și face iluzii la Moscova că întâlnirea dintre președinții Putin și Biden va readuce relațiile ruso-americane pe un curs constructiv. Experții ruși intervievați de presa americană spun că Putin are un alt obiectiv.
Fyodor Lukyanov, președintele Consiliului pentru politica externă și de apărare, un grup de experți care oferă sfaturi guvernului rus, susține că principala prioritate a lui Putin pentru summit-ul cu Biden este să găsească o modalitate de a împiedica tensiunile actuale să scape de sub control. „Întâlnirea este privită ca o oportunitate de a reorganiza relațiile [SUA-Rusia] - nu de a le îmbunătăți, ceea ce este imposibil probabil, ci pentru a le face un pic mai raționale”, susține Lukyanov „Problema relațiilor SUA-Rusia este că în în ultimii ani au devenit nu doar rele, ci irațional de rele. ”
Putin vrea să-i transmită lui Biden care sunt liniile roșii ale Rusiei
La rândul său, Dmitry Suslov, profesor de relații internaționale la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare, e de părere că există prea multe contradicții între Moscova și Washington pentru a îmbunătăți în mod semnificativ relațiile în viitorul previzibil. Totuși, crede el, este posibil este posibilă o „confruntare gestionată”, adică una în care ambele părți își cunosc și își respectă liniile roșii.
În acest scop, Suslov presupune că Putin va folosi summit-ul pentru a-l avertiza pe Biden împotriva încîlcării liniilor roșii ale Rusiei. Kremlinul pare foarte hotărât să avertizeze SUA să nu se amestece în Ucraina și Belarus și, de asemenea, să nu ofere sprijin pentru opoziția rusă.
Putin va propune, de asemenea, o „cooperare selectivă” în probleme precum controlul armelor, schimbările climatice în regiunea arctică și restabilirea contactelor diplomatice între Moscova și Washington, afirmă Suslov.
Putin nu-l regretă pe Trump?
Summitul Biden-Putin de astăzi va fi prima întâlnire de înalt nivel între președinții SUA și Rusia de la summitul Trump-Putin din iulie 2018 de la Helsinki, Finlanda. Deși Biden s-a poziționat ca fiind mai agresiv față de Rusia decât predecesorul său, Moscova nu este prea supărată de schimbarea de la Casa Albă. Elitele politice rusești susțin că, în ciuda pretinselor simpatii ale lui Trump față de Rusia și Putin, fostul președinte american era prea dezorganizat pentru a produce schimbări semnificative în relațiile dintre cele două țări
Putin însuși a declarat pentru NBC News că, deși îl admira pe Trump ca pe un „individ colorat”, Biden era un politician de carieră, care e mai puțin probabil să ia decizii „impulsive”.
În acest sens, Andrey Sushentsov, directorul Institutului de Studii Internaționale de la Universitatea MGIMO, spune că pregătirile pentru summit-ul de la Geneva dintre Biden și Putin au mers mai bine decât cele dinaintea intâlnirilor dintre Trump și Putin.
„Faptul că ambele părți au reușit să ajungă la o agendă comună pentru summit arată că în Biden avem acum o figură în Washington care nu se sabotează pe sine, care poate conveni asupra unei agende și o poate discuta pe larg”, a spus el. „Nu am avut un astfel de partener în timpul cât Trump a fost la Casa Albă”.
În același timp, cele mai grave temeri ale Rusiei cu privire la președinția Biden nu au devenit realitate. Lukyanov a explicat că, în cele cinci luni de mandat, Biden a arătat Moscovei că, în ciuda criticilor sale ascuțite față de politicile interne și externe ale Kremlinului, președintele SUA nu are intenția de a crește presiunea împotriva Rusiei.
„Declarațiile lui Biden sunt uneori abrupte și chiar necorespunzătoare, dar acțiunile sale în cea mai mare parte prudente”, a spus Lukyanov. „Este clar că nu este interesat să escaladeze nivelul de confruntare și cred că asta este ceva ce Moscova recunoaște și apreciază”.
SUA calcă pe urmele Uniunii Sovietice, crede Putin
Dar optimismul precaut al Rusiei față de Biden se oprește aici. Al patruzeci și șaselea președinte al Statelor Unite a vorbit adesea despre dorința sa de a alcătui o alianță globală a democrațiilor împotriva puterilor autoritare precum Rusia și China. Vorbind la Forumul Economic din Sankt Petersburg din 4 iunie, Putin a avertizat că Statele Unite riscă să calce pe urmele Uniunii Sovietice. „Problema imperiilor este că se cred atât de puternice încât își pot permite mici inexactități și greșeli. Dar numărul problemelor continuă să crească și, la un moment dat, nu le mai poți face față . Iar Statele Unite merg acum, cu un pas încrezător, pe calea Uniunii Sovietice ".
Sushentsov susține că accentul pus de Biden pe democrația liberală în străinătate reprezenta un efort de reafirmare a primatului SUA , precum și o încercare de a disciplina aliații care sfidează ocazional SUA, precum Turcia.
„Ideologizarea este modul în care Statele Unite încearcă să combată această tendință [ către multipolaritate]”, susține Sushentsov. „Aceasta este calea aleasă de Uniunea Sovietică - ignorarea și negarea realităților obiective ale vieții, încercarea de a apăsa pe arcurile de compresie până când inevitabil acestea sar și doboară tot ce le stă în cale”, scrie Dimitri Alexander Simes pe site-ul nationalintetrest.org.