Ketamina, medicamentul ”magic” împotriva depresiei

Ketamina, medicamentul ”magic” împotriva depresiei

Ketamina, substanţa cunoscută şi sub denumirea de ”Special K”, are capacitatea ”magică” de a alunga depresia, spun cercetătorii americani de la Universitatea Yale, citaţi de Daily Mail.

Deoarece Ketamina, un anestezic, a fost întrebuinţată tot mai des pe post de drog  de către tineri în discoteci, specialiştii au acordat o atenţie sporită studiului efectelor sale.

Ketamina induce rapid regenerarea conexiunilor sinaptice între nervii cerebrali, arată cercetările. Prin înţelegerea modului în care funcţionează acest medicament pot fi elaborate noi tratamente mult mai eficiente împotriva depresiei, în condiţiile în care aproximativ 40% dintre pacienţii depresivi nu răspund la tratament.

Substanţa în sine nu poate reprezenta un mijloc de tratament, deoarece el necesită administrare intravenoasă pentru a funcţiona ca un antidepresiv, iar, pe termen scurt, poate genera stări psihotice.

În acest sens, specialiştii sunt de părere că pot folosi ketamina ca ingredient în dezvoltarea medicamentului antidepresiv cu cea mai mare eficienţă.

”Este ca un medicament-minune pentru că efectele lui se fac simţite în scurt timp de la administrare şi pot dura până la 10 zile”, spune Ronald Duman, psihiatru în cadrul Universităţii Yale. În condiţiile în care, la majoritatea antidepresivelor aflate acum pe piaţă, cum ar fi, de exemplu, Prozac, este nevoie de luni pentru a se ajunge la efectul scontat, în cazul ketaminei beneficiile se fac simţite în doar câteva ore. Pe lista neagră a substanţelor Ketamina, folosită iniţial ca anestezic, a fost trecută, în 2006, pe lista substanţelor interzise. În anii 90 ea a devenit foarte populară în rândul tinerilor care petreceau în discoteci. Aceştia îşi adminsitrau tablete care conţineau respectiva substanţă, pentru a experimenta senzaţii inedite, halucinogene.

Substanţa poate cauza dependenţă psihologică şi îi poate transforma pe cei care o folosesc în mod frecvent în persoane neajutorate din punct de vedere psihic, vulnerabile. De asemenea, ea mai este cunoscută şi ca ”drogul violului”, iar, în amestec cu alcoolul sau alte droguri ori medicamente poate cauza chiar moartea.

Potenţialul antidepresiv al ketaminei a fost evidenţiat încă din urmă cu zece ani în cadrul unor experimente efectuate în Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News