Update. Katalin Novák, președinte al Ungariei, vine la București. Care este scopul acestei vizite
- Dragoș Lefterescu
- 4 septembrie 2022, 10:32
Katalin Novák, președinte al Ungariei, va efectua o vizită la Bucureşti, miercuri, la invitaţia omologului său român, Klaus Werner Iohannis, a transmis agenția MTI, citând ediţia de sâmbătă a cotidianului Magyar Nemzet.
Update: Președintele României s-a întâlnit cu omologul ungar Katalin Novak, context în care Klaus Iohannis a declarat că țara noastră respectă drepturile minorităților naționale, subliniind că tensiunile interetnice sunt „umflate public", în mod artificial.
„Există evident probleme care necesită mai mult decât o discuţie atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric prin vot nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat.
Asta se numeşte o discriminare pozitivă. Este interesul nostru comun şi am discutat pe larg această chestiune ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română", a declarat președintele Klaus Iohannis.
Exploatarea problemei maghiarilor din România
Oficialul român a transmis că unii politicieni din România, dar și din Ungaria, vor să exploateze diferențele culturale dintre cele două popoare.
„Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru şi atunci aceşti politicieni care vor să se profileze, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi, vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune.
Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaştem, sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova. (...) Summa summarum, subliniez că multe dintre aceste tensiuni sunt artificiale şi prin implicarea ambelor părţi ele pot fi considerabil diminuate în interesul românilor şi a etnicilor maghiari", a adăugat președintele României, după discuțiile purtate cu liderul Ungariei, Katalin Novak.
Știre inițială: În afară de întrevederea pe care o va avea cu omologul său român, lidera de la Budapesta va fi primită și de premierul român Nicolae-Ionel Ciucă. De asemenea, Katalin Novák se va întâlni și cu interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu.
În cursul vizitei la Bucureşti, Katalin Novák se va întâlni, de asemenea, cu viceprim-ministrul şi preşedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, şi cu ceilalţi miniştri membri ai UDMR.
Precedenta întâlnire oficială, la Bucureşti, dintre preşedintele român şi cel maghiar a avut loc în 2010, menţionează sursa citată.
Nu este, totuși, prima întâlnire între cei doi șefi de stat
Dar Klaus Iohannis și Katalin Novák s-au mai întâlnit o dată, în luna iunie, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Summitului Formatului București 9 (B9), organizat în capitala României.
Președintele României a subliniat, atunci, importanța unui dialog pentru a rezolva toate problemele de interes româo-maghiar. Klaus Iohannis a mai precizat că este nevoie de evitarea abordărilor unilaterale.
Discuția a avut loc în contextul scandalului diplomatic pe care Katalin Novák l-a provocat cu prilejul precedentei sale vizite din România, din luna mai. Atunci, Katalin Novák a venit în vizită în România pentru a participa la dezvelirea statuii principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen. Vizita nu era una oficială, așa că nu au avut loc întâlniri între șefa statului maghiar și președintele Klaus Iohannis sau alte oficialități.
Evenimentele de la Alba Iulia, au arătat potențialul de toleranță al românilor și maghiarilor, având în vedere că Bethlen a fost un principe maghiar de religie calvină, un mare general și un intelectual iubitor de artă, nota atunci dw.com.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat la dezvelirea statuii lui Gabriel Bethlen din Alba Iulia că prețuiește faptul că „o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare” și că statuia nu a fost ascunsă de autoritățile locale într-un colț periferic: „Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne”.