Karl Nehamer, după discuțiile cu Iohannis despre eșecul Schengen: „Nu este vorba despre a fi împotriva Bulgariei și României”

Karl Nehamer, după discuțiile cu Iohannis despre eșecul Schengen: „Nu este vorba despre a fi împotriva Bulgariei și României”Sursa foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a răspuns grăbit câtorva solicitări ale presei. Acesta a reiterat același discurs legat de migranții ilegali și problema securității, adăugând că a purtat discuții și cu președintele României Klaus Iohannis în legătură cu subiectul Schengen.

Cancelarul german a afirmat că intenția Austriei este de a sprijini Bulgaria și România, nu de a fi împotriva lor, menționând că este imperativ să găsească împreună o soluție pentru problemele de securitate, afirmând că peste 75.ooo de persoane au trecut granița în mod ilegal prin România.

„Nu este vorba de o țară împotriva celeilalte, ci este o problemă de securitate. Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate, o parte dintre ei au trecut prin România. De ce știm asta? Datorită anchetelor poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă”, a spus Karl Nehammer, înaintea Consiliului European.

„Este un număr uriaș. Este o chestiune de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Nu este vorba de a fi împotriva Bulgariei, României. Trebuie să rezolvăm împreună o problemă de securitate. Cred că o vom face”, a mai adăugat acesta.

Klaus Iohannis: Nu dorim decuplare de Bulgaria. Țara noastră nu va da în judecată Austria

Klaus Iohannis a spus că este exclusă varianta ca România să boicoteze Austria. Președintele României a mai adăugat că cea mai importantă temă de discuție pe care o va propune în Consiliul European va fi aderarea României la Spațiul Schengen. Șeful statului a subliniat că acest lucru va rămâne un obiectiv principal al autorităților din România. De asemenea, liderul de la Cotroceni a spus că cele două probleme sunt atitudinea Austriei față de România și votul Olandei împotriva Bulgariei.

În ceea ce privește o decuplare a țării noastre față de Bulgaria, Iohannis a spus că nu vrea ca acest lucru să se întâmple. În plus, președintele a mai punctat că există două variante. Olanda trebuie să își dea acordul în privința aderării celor două țări la Spațiul Schengen sau să permită doar intrarea României.

Președintele a mai adăugat că România nu va ataca la Curtea de Justiție a UE Austria pentru veto-ul din Consiliul JAI. „Acum, la cald si emotie, tot felul de analisti vin cu diverse solutii. Romania nu va ataca la CJUE aceasta chestiune”. Iohannis a mai menționat că nu trebuie căutați vinovați pentru eșecul Schengen în București sau în restul țării pentru că nu se află aici.