Karl Lauterbach, declarație care i-a uimit pe nemți: Germania este în război cu Putin, nu suntem psihoterapeuții lui

Ministrul sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, a depășit limită impusă de guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz şi a declarat că ţara sa „este în război" cu preşedintele rus Vladimir Putin, respingând cu aceste cuvinte o propunere privind acordarea de garanţii Rusiei potrivit cărora Ucraina nu va adera la NATO, a transmis duminică EFE.

Lauterbach a reacționat la ideea filosofului Richard David Precht, un susținător al unei soluții negociate, potrivit căreia Germania ar trebui să facă o alianță cu alte țări și să-i ofere lui Putin garanții că cererea Kievului de a adera la Organizația Nord-Atlantică va fi respinsă.

„Sincer, ce avem de câștigat dacă îngenunchem în fața lui Putin? Suntem în război cu Putin și nu suntem psihoterapeuții lui”, a comentat Lauternbach pe contul său de Twitter propunerea lui Precht. „Trebuie să urmărim în mod consecvent victoria sub forma eliberării Ucrainei. Și ne lasă rece dacă psihicul lui Putin o poate suporta sau nu", a adăugat acesta.

Precht, un filozof care s-a făcut remarcat printr-o emisiune de televiziune despre actualitate văzută dintr-o perspectivă filozofică, a declarat că demersul de a promite că Ucraina nu va adera la NATO va contribui cu siguranță la calmarea spiritelor și va deschide calea negocierilor, potrivit Agerpres.

Reticența față de cererea Ucrainei de a adera la NATO

Dar prin reacția sa, Lauterbach a mers mult mai departe decât alți membri ai guvernului german, care au evitat chiar să definească în mod explicit o victorie ucraineană ca obiectiv și au subliniat necesitatea de a evita o extindere a conflictului.

Întrebat dacă obiectivul este ca Ucraina să câștige războiul, Scholz a recurs în repetate rânduri la formula „Rusia nu trebuie să câștige războiul", notează EFE, care amintește că ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, și ministrul de externe, Annalena Baerbock, și-au exprimat reticența față de cererea Ucrainei de a adera la NATO.

Lambrecht a declarat că înțelege dorința Ucrainei, dar că trebuie îndeplinite anumite condiții și că NATO nu poate deveni parte a războiului.

Baerbock, la rândul ei, a declarat că va continua să susțină dreptul la apărare al Ucrainei, dar că războiul trebuie cu orice preț să fie împiedicat să se extindă în alte țări. Baerbock a mai spus că, în prezent, nu vede posibilă o aderare rapidă a Ucrainei la NATO.