Povestea fugarului din Bosnia a fost "anticipată" într-un roman apărut în Serbia acum doi ani. Ca şi Karadjici, eroul cărţii se ascundea sub nume fals, lucra într-un cabinet psihiatric din Belgrad şi era urmărit de serviciile secrete. De la începutul acestei săptămâni, când a fost anunţată capturarea sa, istorioare mai mult sau mai puţin veridice despre ultimii ani din viaţa sa, perioadă în care a trăit sub numele de "Doctor Dragan Dabici", au împânzit presa internaţională. Au apărut multe persoane care susţin că l-au văzut pe pretinsul bioterapeut, în diverse locuri şi în diverse ţări.
Admirat şi respectat de ultranaţionalişti pentru abilitatea sa de a se ascunde timp de 13 ani de serviciile de securitate, liderul politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, se dovedeşte a fi, acum, subiectul unor poveşti incredibile şi pasionante.
Unii au povestit întâmplări în care acesta a fost implicat, alţii despre modul în care acesta şi-a dus viaţa, toate căpătând un iz de telenovelă balcanică. Sarea şi piperul în povestea lui Karadjici vin odată cu repunerea pe tapet a unui roman de spionaj, publicat în urmă cu doi ani, care-l plasa pe eroul principal, criminal de război care se ascunde de autorităţi, într-un cabinet medical belgrădean unde lucra ca psihiatru. MĂRTURISIRI „Nu mi-a fost greu să mă ascund“
Radovan Karadjici era convins că nu va fi găsit niciodată şi este sigur că nu a fost turnat de un informator, a scris presa din Belgrad, preluată de cotidianul britanic „The Guardian“. „Nu a fost greu pentru mine să mă ascund, cu excepţia faptului că am fost separat de familia mea. Am participat la conferinţe, am stat în faţa camerelor de luat vederi tocmai pentru că eram convins că nu voi fi găsit. Exclud posibilitatea să fi oferit cineva un pont despre mine din moment ce nicio persoană cu care am intrat în contact nu ştia că sunt Radovan Karadjici“, i-a spus fostul lider politic al sârbilor bosniaci avocatului său Svetozar Vujakici, potrivit ziarului sârb „Blic“.
Totodată, Karadjici a afirmat cu tărie că Mila Damjanov, femeia alături de care a fost văzut în ultimele luni şi pe care presa a prezentat-o drept amanta sa, nu i-a fost decât o parteneră de afaceri şi nicidecum „dragostea vieţii lui“. Mai mult, Karadjici susţine că toată această poveste a fost doar o „dezinformare“ pusă la cale de serviciile secrete.
Liber în „Casa de nebuni“, cântând despre el însuşi
De formaţie psihiatru, Radovan Karadjici a găsit oaza perfectă de libertate într-un local situat în apropiere de apartamentul său. La „Casa de nebuni“, fostul lider al sârbilor bosniaci inculpat de TPI se bucura în voie de vinul roşu şi şliboviţa de la bar. „Într-o seară, trecea pe lângă cârciumă şi a auzit că se cânta la guslă (vioara cu o coardă, tipic sârbească - n.r.). A intrat şi a stat până în zori. A băut şliboviţă. Şi apoi, de câte ori avea chef să cânte la guslă, venea aici“, a spus patronul localului, Tomas Kovijanici. Acesta s-a declarat mândru că a refuzat ofertele pentru gusla la care a cântat Karadjici. „Cum aş putea să vând un Stradivarius?“, a întrebat retoric Kovijanici.
În localul în care venea fugarul transformat în vraci, veneau şi naţionaliştii care-l considerau pe Karadjici un erou. Deşi poza lui Karadjici în postură de lider al sârbilor bosniaci era atârnată pe perete, obişnuiţii localului susţin că nu şi-ar fi putut imagina că Dragan Dabici este tocmai cel pe care îl admirau. Raso Vucinici, un student în vârstă de 26 de ani, consilier al Partidului Radical, a afirmat că nu i-a venit să creadă când a aflat că a cântat împreună cu eroul său.
„Dacă ştiam, l-aş fi întrebat dacă nu aş putea să-l ascund în satul meu din Muntenegru“, a afirmat Vucinici. Acesta a mai povestit că, într-o seară, Dragan Dabici a cântat, la sugestia unei persoane din local, o melodie despre „Fratele Radovan“, care se ascunde într-o grotă.
Un guru în călătorii prin Europa
Radovan Karadjici a practicat medicina alternativă în Austria şi Italia, a relatat, ieri, presa austriacă, preluată de AFP. Vraciul a fost însă în 2006 şi în Croaţia, în vacanţă în insula Ciovo, după cum susţine presa croată, iar în Grecia ar fi studiat, la o mănăstire, tehnicile tradiţionale de meditaţie.
Un cuplu austro-sârb din Viena a declarat, cotidianului „Kurier“, că l-a recunoscut în fotografiile cu Radovan Karadjici în momentul arestării pe vraciul care a tratat-o pe femeie mai bine de un an, pentru ca aceasta să poată ră- mâne însărcinată. Bărbatul folosea însă numele Pera şi călătorea, potrivit cuplului, cu un paşaport croat. La jumătatea anului 2006, femeia, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, a primit un telefon de la o mătuşă din Viena, de origine sârbă. „Mi-a spus că un vraci din ţară este acolo şi poată să mă ajute“.
Pera, care venea din când în când la Viena şi nu rămânea niciodată mai mult de trei zile, ar fi practicat medicina alternativă şi în Italia. La rândul său, cotidianul „Oesterreich“ a relatat că Radovan Karadjici trata şi disfuncţiile erectile, reumatismele şi durerile de cap, folosind tehnici de presopunctură, magneţi sau poţiuni pe care încerca să le vândă clienţilor. El nu locuia niciodată la hotel, ci la familii sârbe, fiind considerat un guru de către comunitatea sârbă din capitala Austriei.
SFIDARE. Barul „Casa de nebuni“, unde Karadjici era client, este decorat cu portretul său şi cu cel al lui Miloşevici
„ROMAN DE ANTICIPAŢIE“
Secretul lui Karadjici, dezlegat de „o logică sănătoasă“
Paradoxal, metamorfozarea lui Karadjici din lider politic într-un doctor care îşi practică meseria nu este o noutate pentru unii, chiar dacă acesta pretinde că nimeni nu a avut habar despre adevărata lui identitate. Metoda de deghizare a lui Radovan Karadjici coincide cu povestea dintr-un roman despre un criminal de război, apărut în urmă cu doi ani, relevă AFP.
Un roman de spionaj al autoarei sârbe Mirjana Djurdjevici, despre urmărirea şi arestarea personajului, îl „ascundea“ pe suspectul de crime de război într-un cabinet medical, unde lucra ca psihiatru.
Personajul din cartea „Prvi, drugi, treci covek“ („Primul, al doilea, al treilea bărbat“) lucrează într-un cabinet din Belgrad şi este vizitat de agenţi ai mai multor servicii secrete.
„Doctorul Schwartz“, un nume altminteri fals, oferea sfaturi în probleme conjugale şi îngrijea poliţişti care suferiseră traume în război.
Romanul, în care apar agenţi secreţi ruşi şi americani, membri ai unităţii de elită a poliţiei, vână tori de recompense şi, în final, un detectiv privat, s-a numărat printre cele mai bine vândute cărţi din Serbia. Mai mult, romanul a figurat chiar printre operele candidate la un prestigios premiu literar naţional.
Mirjana Djurdjevici este invitată acum la posturi de televiziune. Autoarea a declarat că, în urmă cu trei ani, când a scris cartea, nu urmărea informaţiile despre Karadjici şi a explicat la televiziunea sârbă că decizia de a-şi ascunde personajul într-o clinică de psihiatrie a fost „rezultatul logicii sale sănătoase“. „Acum ne putem întreba dacă el a citit romanul şi astfel i-a venit ideea“, a spus, ironic, Djurdjevici. „Poveştile cu persoane care se ascund în grote sunt prea puţin verosimile în secolul XXI“, a continuat aceasta.
Cât despre statutul ei de scriitoare care anticipează realitatea, Mirjana Djurdjevici a spus că se consideră „mai degrabă vrăjitoare decât profet“, adăugând că nici măcar nu i se pare nostimă asemănarea celor două poveşti.
RELAŢIE SECRETĂ
Guru şi eleva sa
Mila Damjanov, o brunetă în vârstă de 53 de ani, divorţată şi şomeră, a negat că ar fi fost implicată într-o relaţie amoroasă cu fugarul acuzat de genocid. Vecinii lui Karadjici, metamorfozat în bioterapeutul Dragan Dabici, povestesc însă că i-au văzut adesea pe cei doi ţinându-se de mână, ca un cuplu închegat. Mila, care a declarat că a fost şocată când a aflat cine este în realitate expertul în medicină alternativă, a povestit cum a ajuns în preajma lui. În urmă cu şapteopt luni, femeia a participat la o conferinţă despre energia cuantică ţinută de „guru“.
Apoi, i-a devenit studentă şi, susţine aceasta, a văzut cum Dabici l-a vindecat pe un băie- ţel de autism doar prin tehnici de bioenergie. „Avea 4 ani şi era numai în lumea lui. La început, nu îşi recunoştea nici tatăl, nici mama şi nici nu vorbea. După patru luni, a început să vorbească şi acum e din nou în lumea asta“, a povestit femeia, care susţine că Dabici îi era doar „prieten şi profesor“. Tanja Jovanovici, care a participat la organizarea unor reuniuni pe tema medicinei alternative, susţine contrariul. „Îl urma pretutindeni şi se comporta ca o soţie. Noi o ştiam doar ca Mila. Dacă nu era loc pentru ea în maşină, el spunea că nu va călători fără ea“, povesteşte aceasta.
AŞTEPTARE PRELUNGITĂ
Aspect vechi şi obiceiuri noi
REVENIRE. Avocatul lui Radovan Karadjici în Serbia, Svetozar Vujakici, a declarat că va face uz de o serie de tactici pentru a amâna extrădarea lui Karadjici la Haga, notează „The Daily Telegraph“. Acesta era aşteptat aseară să depună apelul la decizia de extrădare cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului, la un oficiu poştal din provincie, pentru ca documentul să ajungă cât mai târziu la Belgrad. Între timp, în închisoare, Karadjici citeşte Biblia şi refuză să mănânce, deşi nu este în greva foamei. Potrivit fratelui său, Luka, Radovan Karadjici urmează o dietă specială - timp de câteva zile bea numai apă minerală, iar apoi mănâncă normal. Acesta şi-a recăpătat, totodată, aspectul fizic de odinioară, după ce a cerut să fie tuns şi bărbierit.
PORTRET DE FUGAR. Karadjici, aşa cum arăta în 1995, când era preşedinte al Republicii Srpska
NEVINOVAT
Adevăratul Dragan Dabici, un om liniştit
Dragan Dabici, omul a cărui identitate a fost furată de fostul lider politic al sârbilor bosniaci, trăieşte în prezent la Ruma (nord-vestul Serbiei). Ministrul sârb pentru cooperarea cu Tribunalul Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, a declarat că documentul de identitate a fost eliberat la 20 aprilie 1999 la Ruma, relevă AFP. Potrivit lui, adevă- ratul Dragan Dabici s-a născut la Han Pijesak (estul Bosniei), în 1942. Acesta este pensionar, căsătorit şi are doi copii. „Este singura mea asemănare cu Karadjici“, a declarat Dabici agenţiei Tanjug, subliniind că nu există nicio asemănare fizică între el şi fostul şef politic al sârbilor din Bosnia.
SUSŢINERE
„Odiseea“ din Novi Belgrad
Unii dintre rezidenţii cartierului Novi Belgrad, unde locuia Radovan Karadjici, au primit vestea arestării sale cu o oarecare tristeţe, relevă AFP. „De ce doar sârbii merg la Haga în timp ce alţii sunt în libertate?“, s-a revoltat o bătrână. O tânără a povestit că îl ştia pe Dragan Dabici - un om amabil şi educat - pe care îl poreclise „Odiseu“, pentru aspectul său pitoresc şi enigmatic. Un obişnuit al unui local în care Karadjici venea uneori să deguste vin spune că i se adresa acestuia numai cu apelativul „Profesore“. Dar alţii abia aşteaptă să-l vadă pe Karadjici extrădat, deşi recunosc că sunt în minoritate în cartier. „Sunt sigură că autorităţile sârbe ştiau mereu unde se află“, a declarat o femeie, adăugând că acesta trebuie să ajungă la TPI.