România, pilon central în strategia politică a Kamalei Harris. Subiectul, abordat în dezbaterea cu Donald Trump
- Ionel Sclavone
- 11 septembrie 2024, 07:50
Statele Unite. Kamala Harris și Donald Trump s-au confruntat pentru prima oară, într-o dezbatere electorală, înaintea alegerilor prezidențiale. Iar războiul din Ucraina a fost una dintre temele de interes public pe care au abordat-o.
În discursul candidatei democrate, a apărut și numele României, legat de strategia politică care vizează conflictul ucrainean. În acest context, a făcut referire la întrevederile pe care le-a avut cu liderii politici ai statelor vecine ale Ucrainei
Kamala Harris, despre România
În discursul pe care l-a susținut, în dezbaterea cu Donald Trump, candidata Partidului Democrat a amintit și de demersurile sale legate de războiul ucrainean. Kamala Harris a arătat că este familiarizată cu situația din sud-estul Europei. Ea a vorbit despre vizitele pe care le-a făcut la Kiev, dar și în Polonia ori România.
Candidata democrată a relatat despre discuțiile purtate cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Totodată a făcut referire la vizitele pe care le-a întreprins în Polonia și România.
Vicepreședinta Statelor Unite a ajuns la București la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, în martie 2022. Kamala Harris a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis pe care l-a asigurat de susținerea Casei Albe în fața unei eventuale agresiuni rusești. La momentul respectiv, a mulțumit poporului român pentru ajutorul acordat Ucrainei în problema refugiaților.
Avertismentul candidatei Partidului Democrat
În fața luiDonald Trump, candidatul republican, Kamala Harris a arătat că este familiarizată cu problemele pe care le implică războiul declanșat de Rusia. Vicepreședinta Statelor Unite a avertizat că înfrângerea Ucrainei în război ar antrena și prăbușirea altor state din estul Europei. Printre primele vizate de o agresiune a Moscovei va fi Polonia. De asemenea, având în vedere poziționarea sa, România ar fi amenințată direct.
Harris a amintit de întrevederea pe care a avut-o cu Zelenski și despre informațiile pe care i le-a oferit pentru a ajuta armata ucraineană să-și pregătească apărarea.
„M-am întâlnit cu președintele Zelenski, cu câteva zile înainte de a porni invazia Rusiei, încercând să schimbe ilegal granițele unui stat (...) M-am întâlnit cu președintele Zelenski, i-am oferit informațiile colectate de serviciile secrete din SUA, de asemenea i-am explicat cum îl putem apăra.
Câteva zile mai târziu, m-am întâlnit cu liderii NATO de pe flancul de Est, din Polonia și România. Adevărul este că 15 țări lucrează împreună, lucrează pentru a apăra Ucraina, iar din cauza suportului pe care noi îl oferim, a suportului aerian, a armamentului, a tancurilor Abrams, Ucraina stă în picioare în fața Rusiei”, a spus Kamala Harris în fața lui Donald Trump.
Kamala Harris ironică în legătură cu relația Trump - Putin
În discursul pe care l-a susținut, vicepreședinta Statelor Unite a subliniat importanța NATO pentru apărarea Lumii Libere. Declarația a vizat afirmațiile din trecut ale lui Trump care, în mai multe rânduri, a declarat că intenționează să retragă trupele americane din Europa. Potrivit spuselor sale, pentru a evita extinderea războiului în lumea occidentală, fapt ce ar afecta direct și Statele Unite, Ucraina trebuie ajutată să reziste în fața Rusiei.
„Vreau să înțelegeți că asta nu este doar o chestiune internă a SUA. Vreau să înțelegeți de ce aliații noștri NATO, din Europa, sunt atât de recunoscători că Donald Trump nu mai este președinte al SUA. Noi trebuie să înțelegem importanța NATO, cea mai mare alianță militară din istorie și trebuie să ajutăm Ucraina să reziste în fața Rusiei. Lupta asta nu este doar despre Ucraina, este și despre restul Europei, începând cu Polonia”, a explicat Kamala Harris.
La finalul expozeului, candidata Partidului Democrat și-a ironizat adversarul cu privire la relația cu dictatorul Vladimir Putin. Donald Trump s-a lăudat, în mai multe rânduri că este capabil să-l domine pe șeful de la Kremlin și că ar pune capăt războiului ucrainean în câteva ore, dacă ar fi președinte. Kamala Harris nu s-a arătat tocmai convinsă că republicanul ar face față unei confruntări de acest calibru.
„Donald, îți spun foarte clar: Tu nu-i poți face față unui asemenea dictator. Putin te-ar mânca la masa de prânz”, a spus Kamala Harris.