„Kalaşnikov” după „Makarov”. Kremlinul luptă pentru influență în Bulgaria înainte de alegeri

„Kalaşnikov” după „Makarov”. Kremlinul luptă pentru influență în Bulgaria înainte de alegeri

DUMA. „Makarov” (numele de familie al actualului ambasador al Rusiei la Sofia este în același timp o aluzie la marca de pistol) nu s-a descurcat, iar în Bulgaria neascultătoare se trimite un „Kalaşnikov”.

Potrivit Consiliului, este deosebit de necesar să se monitorizeze activitățile Rossotrudnichestvo, care vor „consolida interacțiunea cu cetățenii bulgari și organizațiile bulgare, în special cu cele care formează opinia publică, traducând mesajele și poveștile rusești în limba publicului local”.„Autoritățile bulgare trebuie să oprească activitățile subversive ale acestui departament, deghizat în „soft power” și activitățile culturale și educaționale”, a spus Consiliul. Se admite ca diplomația culturală, egalitatea relațiilor economice, investiții etc. să se numească „soft power”, dar în limbajul de la Kremlin asta înseamnă corupție, pătrundere în structurile de informații, dezvoltare propagandistică a unui anumit teritoriu, a adăugat Hristo Ivanov, copreședinte al partidului de opoziție „Bulgaria Democratică”.

„Europa și Bulgaria sunt mai puternice cu Rusia”

Care este „publicul țintă” rus în Bulgaria? Kremlinul caută să sporească influența susținătorilor săi bulgari. În septembrie 2019, șeful Asociației naționale „Rusofili”, Nikolai Malinov, a fost acuzat de spionaj în favoarea Institutului rus de Studii Strategice și al Societății pentru Dezvoltarea Educației Istorice Rusești „Vulturul cu două capete”, dar câteva luni mai târziu a reușit să obțină la Kremlin din mâinile președintelui Vladimir Puțin un ordin al prieteniei pentru „merite deosebite pentru promovarea păcii, prieteniei, cooperării și respectului reciproc între popoare”.

Afirmația că 80% dintre bulgari împărtășesc sentimentele rusofile, ceea ce nu a fost dovedit în niciun fel, dar continuă să se învârtă în jurul resurselor specializate, se poate aplica numai grupei de vârstă de peste 65 de ani. Numărul acestor persoane, la sfârșitul anului 2018, conform statisticilor oficiale, era de 21% din populația totală. Potrivit lui Malinov însuși, există 35.000 de persoane pe listele sucursalelor rusofile din toată Bulgaria, adică jumătate de procent din populația actuală a Bulgariei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toamna trecută, rusofilii au făcut o încercare politică - Nikolai Malinov s-a înregistrat ca președinte al Partidului pentru Renașterea Patriei. În țara noastră, a spus el, a apărut un partid al cărui slogan este „Europa și Bulgaria sunt mai puternice cu Rusia”, iar mișcarea „Rusofili”, a mai arătat el, „va continua să se concentreze pe cooperarea cu Rusia în domeniul culturii, încercând să menține un echilibru între activitățile socio-politice și culturale și educaționale".

Programul „Renașterea Patriei” arată că exact în Rusia se „concentrează o masă critică a valorilor tradiționale ale lumii creștine”. Dacă nu construim o alianță politico-militară cu Rusia, spune Malinov, Europa și Bulgaria nu vor putea face față afluxului de migranți și erodării valorilor creștine. El a adăugat imediat că „Bulgaria ar trebui să participe în structurile politice, dar nu în structurile militare ale NATO”, iar linia principală a partidului în politica externă va fi „eurocontinentalismul”, spre deosebire de „euroatlantism”.

Acum, cu câteva luni înainte de alegeri, Malinov recunoaște că „el nu vede forțe rusofile nici în acest parlament, nici în următorul”. Până în prezent, sondajele de opinie acordă un prim loc încrezător la viitoarele alegeri partidului de guvernământ GERB (Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), în timp ce socialiștii rămân pe locul doi.

Malinov a fost trimis în judecată pentru planuri de reorientare a statului bulgar de la un curs euro-atlantic la un curs pro-rus pentru partenerii ruși, cărora li s-a interzis intrarea în Bulgaria pentru zece ani în același caz. Andrei Klimov, secretar adjunct al Consiliului general al Rusiei Unite, președinte al Comisiei pentru prezidiul Consiliului general pentru afaceri internaționale, l-a invitat la Moscova pe Nikolai Malinov, care este încă în curs de anchetă și, prin urmare, cu restricții privind călătoriile în străinătate, la o „vizită de lucru" - "un exemplu important pentru alte forțe politice responsabile din Europa”. Dar de această dată Parchetul nu i-a permis lui Malinov să meargă la Moscova.