Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează conducerea Inspecţiei Judiciare, au confirmat surse judiciare pentru Stiripesurse.

Mişcarea vine în contextul în care mandatele inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare şi cel al inspectorului şef adjunct expiră la 1 septembrie.

Proiectul de OUG vizează motificarea articolului 67 din Legea 317/2004. Astfel, se introduce alineatul 4 indice 1: "În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspetorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii."

Cu alte cuvinte, ordonanţa ia de la CSM atributul numirii unei conduceri interimari la Inspecţia Judiciară, prelungind mandatele dobândite prin concurs până la organizarea unui nou concurs. În prezent, regulamentul de organizare a concursului pentru conducerea Inspecţiei Judiciare este suspendat, fiind contestat în instanţă. Cum nici noua formă a legii 317/2004 nu este încă în vigoare, este posibil ca interimatul de la IJ să dureze cel puţin şase luni.

Sâmbătă, 1 septembrie, expiră mandatul inspectorului-şef, Lucian Netejoru, şi cel al inspectorului şef adjunct, Gheorghe Stan. Dacă Netejoru mai are dreptul la un mandat, conform legii, Stan a deţinut deja timp de două mandate funcţia şi nu se mai poate înscrie la un viitor concurs. Ordonanţa de urgenţă ar putea fi adoptată cel mai devreme săptămâna viitoare, însă, între timp, plenul CSM s-ar putea reuni pentru a numi o conducere interimară la IJ. De sâmbătă, până când una dintre cele două variante va deveni realitatea, Inspecţia Judiciară rămâne practic fără conducere.