Presa românească e în doliu. Radu Ciobotea a murit brusc

Presa românească e în doliu. Radu Ciobotea a murit brusc

Radu Ciobotea a fost mereu o prezență discretă. Și un autor cu o scriitură desăvârșită. A lucrat la Evenimentul Zilei încă din primele zile ale apariției publicației. Și a început în forță, ca și corespondent de război de pe frontul din fosta Iugoslavie. Timp de patru ani, între 1992 și 1996 a trăit cu războiul în față. Apoi a continuat. Presa și scriitura făceau parte din viața lui.

Jurnalistul și scriitorul Radu Ciobotea s-a stins din viață, brusc, fără ca nimic să prevestească o asemenea întâmplare. A fost corespondent de război în spațiul ex-iugoslav, autor al mai multor cărți, dascăl. A fost soț și tată. Lasă în urmă trei băieți care îi vor duce numele și talentul mai departe.

Reportajele lui Radu Ciobotea de pe frontul din țara vecină și despre contrabanda din zona clisurii Dunării au fost pentru prima dată citite în Evenimentul Zilei. „Nu trăim decât arareori în lumină. Trăim străfulgerări de lumină, sau, în spaţiile sacre, ceasuri de lumină. Nu ne prăbuşim în tenebre, dar nici nu plutim în starea de graţie. Nu ne pierdem lumina interioară, dar nici nu o putem păstra la aceeaşi intensitate.

Trăim în stări intermediare, mereu schimbătoare, care sunt, de fapt, nuanţe ale penumbrei. Dar este, oare, penumbra o ameninţare? Conţine ea contradicţia dintre întuneric şi lumină?”, scria Radu Ciobotea, în „Penumbra. Eseuri de istorie a culturii”, volum pentru care, anul trecut, a primit premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara.

După EVZ, Radu Ciobotea a intrat în diplomație

Radu Ciobotea, născut la 1 iulie 1960, la dej, avea două doctorate în literatură comparată, unul în România, altul în Franța. Dragostea pentru cuvânt și sens i-a marcat întreaga carieră. A fost redactor la Flacăra, Expres Magazin şi Evenimentul Zilei și a fost corespondent de război pe fronturile din Croația, Bosnia și Kosovo. Membru al Uniunii Scriitorilor, Radu Ciobotea a fost redactorul șef al ediției de vest a Evenimentului Zilei, la începutul anilor 2000.

La Editura Cartea Românească i-a apărut volumul Apărătorii, un senzațional roman cinematografic care dezvăluie secretele istoriei nescrise din epoca lui Ștefan cel Mare.  A mai publicat: Întoarcerea la Shaolin (1995), După Revoluție, târziu (1996), Război fără învingători (1998), Pantera roz rămâne în vitrină (2003), Război cu Doctor Blues (2003), Une guerre sans vainqueurs (Editions Paris-Mediterranee, Paris, 2003), Reportaj și literatură. Eseu asupra reportajului românesc și francez interbelic (2005).

A fost, de asemenea, redactor-șef al săptămânalului Diasporaro (Londra), difuzat în numeroase țări europene, și conf. univ. dr. la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. A fost și om de televziune, dar și diplomat. Radu Ciobotea a fost director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris, consul la Consulatul General al României, Bălți (Republica Moldova), consilier diplomatic la Ambasada României la Paris. Dumnezeu să-l odihnească!

Ne puteți urmări și pe Google News