Reporterii de la Xinhua și-au atras suspiciuni după ce au filmat echipamente militare și au luat soldaților interviuri în care erau întrebați de rutina lor zilnică, potrivit unei persoane care cunoaște incidentul și care a cerut să nu fie identificată ca discutând chestiuni de securitate.
Cei trei au fost acreditați, alături de alți jurnaliști, pentru a intra în bază și a fi prezenți pe 20 mai, în timpul vizitei doamnei Merkel în zona de antrenament a Forței de Răspuns Rapid din Munster, Germania.
Un oficial al serviciilor de informații germane a declarat că agenția de știri Xinhua se află sub observație de mai multă vreme, ca urmare a legăturilor sale cu partidul comunist de guvernământ din China.
Serviciile de informații germane consideră că reporterii Xinhua alimentează eforturile de propagandă chineză și contribuie la strângerea datelor și a informațiilor în străinătate, care sunt ulterior folosite în mod oficial, a declarat agentul de informații german.
În septembrie anul trecut, guvernul american a cerut agenției Xinhua și radiodifuziunii China Global Television, să se înregistreze în baza Legii de Înregistrare a Agenților Străini.
În consecință, în SUA, Xinhua are obligația de a dezvălui activitățile și cheltuielile pe care le efectuează, precum și să introducă precizări legale de tip disclaimer în ceea ce privește conținutul său jurnalistic.
Germania nu are o astfel de clasificare pentru organizațiile mass-media, deși reporterii sunt supuși legislației penale în cazul în care comit infracțiuni.