Evenimentul Zilei > International > Jurnalist BBC arestat și bătut de poliția din Shanghai. S-a întâmplat în timp ce îşi făcea datoria de jurnalist
Jurnalist BBC arestat și bătut de poliția din Shanghai. S-a întâmplat în timp ce îşi făcea datoria de jurnalist

Jurnalist BBC arestat și bătut de poliția din Shanghai. S-a întâmplat în timp ce îşi făcea datoria de jurnalist

Un jurnalist BBC a fost reținut de poliția chineză în timp ce relata despre protestele din orașul Shanghai. Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții grupului de presă britanic care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentele aplicate, de autorități, jurnalistului. Poliţia chineză a arestat două persoane la Shanghai, unde manifestanţii s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricţiilor sanitare legate de COVID-19.

Oficialii BBC au anunţat că un jurnalist ce relata despre protestele din Shanghai a fost reținut de poliție. Grupul de presă britanic și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care a fost tratat bărbatul.

„BBC este extrem de îngrijorat cu privire la felul în care a fost tratat juurnalistul nostru Ed Lawrence, care a fost arestat şi încătuşat în timp ce relata de la protestele de la Shanghai. El a fost reţinut mai multe ore, înainte de a fi eliberat. În timpul arestului, el a fost bătut de poliţie. Asta s-a întâmplat în timp ce îşi făcea datoria de jurnalist acreditat”, se arată într-un mesaj al BBC.

BBC și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul aplicat de polițiștii chinezi jurnaliștilor săi care își fac meseria. De menționat că poliția l-a eliberat pe corespondentul de presă la câteva ore după arestare.

„Este foarte îngrijorător că unul dintre jurnaliştii noştri a fost atacat astfel în timp ce îşi făcea meseria. Nu am primit o explicaţie oficială sau scuze din partea autorităţilor chineze, în afara faptului că oficialii care l-au eliberat apoi au susţinut că l-au arestat pentru binele lui, ca să nu ia Covid de la mulţime. Nu considerăm că aceasta este o explicaţie credibilă”, a adăugat BBC, pe Twitter.

Proteste masive la Shanghai

Shanghai este unul dintre oraşele chineze în care au avut loc proteste faţă de restricţiile legate de COVID-19. Poliţia a arestat două persoane, luni, în contextul manifestațiilor din acest weekend. Protestatarii se opun restricțiilor sanitare și cer mai multe libertăţi în China, a relatat un jurnalist AFP.

Întrebat despre motivul care a dus la arestarea celor doi, un poliţist a declarat pentru France Presse că una dintre cele două persoane „nu a respectat ordinele”. El a subliniat că, pentru mai multe detalii despre arestări, jurnaliștii trebuie să se adreseze autorităţilor locale de poliţie.

De altfel, agenţii au îndepărtat şi alte persoane prezente la locul arestării și le-a ordonat să șteargă înregistrările video făcute cu acest prilej.

Manifestanţii s-au adunat duminică într-un cartier din Shanghai pentru a protesta împotriva politicii stricte zero COVID-19 aplicate în China de aproape trei ani. Iar în acest context au fost mai multe ciocniri cu forțele de ordine locale care au reținut mai mulți protestatari. Poliţia din Shanghai nu a dat nici un răspuns legat legat de nunărul arestărilor pe care le-a făcut în weekend.

Alte proteste, convocate prin intermediul rețelelor sociale au avut loc la Beijing şi Wuhan, mobilizarea fiind comparată cu revoltele prodemocraţie din 1989.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: