Jurnalist asasinat în casă după dezvăluirile despre corupția la vârf! Ce pățesc criminalii
- Iuliu Vlădescu
- 3 septembrie 2020, 11:33
Unul dintre cele mai șocante cazuri de asasinare a unui jurnalist de investigații și-ar putea afla astăzi deznodământul în justiție.
Un tribunal din Slovacia va pronunţa joi verdictul în cazul omului de afaceri Marian Kocner, acuzat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie slovac Jan Kuciak, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Cazul care a generat proteste la nivel naţional şi, ulterior, a dus la prăbuşirea guvernului în această ţară central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori.
Multimilionarul şi doi presupuşi complici de-ai săi riscă până la 25 de ani de detenţie în dosarul asasinării, în februarie 2018, a jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, Kocner şi presupuşii complici, Tomas Szabo şi Alena Zsuzsova, vor fi condamnaţi în aceeaşi zi.
În vârstă de 27 de ani, Kuciak şi Kusnirova au fost împuşcaţi mortal la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.
Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner a ordonat asasinarea lui Jan Kuciak pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.
În ultima sa pledoarie, din luna iulie, Kocner a respins acuzaţiile formulate contra sa. „Nu sunt un sfânt, dar nu sunt nici un ucigaş. Cu siguranţă nu sunt un imbecil care nu ar înţelege la ce ar conduce moartea unui jurnalist”, a declarat el în faţa instanţei.
Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.
Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unui acord cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner.
Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.
Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.