Jurnalismul, mai tare decât Medicina și Dreptul

Jurnalismul, mai tare decât Medicina și Dreptul

Nu mai puțin de 9 candidați pe loc „se bat” pentru a deveni jurnaliști sau experți în comunicare sau publicitate. Concurența este un pic mai mică decât anul trecut, dar o depășește pe cea de la Drept, Medicină sau Academia de Poliție

Un test grilă la gramatică și două compuneri au avut de rezolvat, ieri, candidații care visează să devină jurnaliști, experți în comunicare sau publicitate. La una dintre compuneri, tinerii au avut de rezolvat următoarea cerință:

„Faci parte din echipa de organizare a unui eveniment de lansare a Mașinii Anului. Ai peste 200 de invitați. În momentul în care mașina trebuie să apară pe platou ești anunțat că aceasta nu pornește. Dezvoltă o poveste cu happy-end”.

Anul acesta, regulile examenului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București au fost diferite: s-au organizat trei examene de admitere, câte unul pentru fiecare specializare a facultății: Jurnalism, Comunicare și Relații Publice și Publicitate.

Reduceri pentru înscrișii la mai multe specializări

Foarte mulți candidați au preferat să susțină examenele pentru fiecare specializare pentru a fi siguri de ocuparea unui loc, chiar dacă au avut de plătit o taxă mai mare (150 de lei primul dosar, 75 de lei al doilea și 25 de lei al treilea).

Absolvenții de liceu au ieșit cu zâmbetul pe buze de la susținerea examenului pentru specializarea Comunicare și Relații Publice, susținând că subiectele au fost abordabile. „Au fost mai dificile decât la specializarea Jurnalism la care am dat examen în prima zi a săptămânii. Prima mea opțiune este jurnalismul”, ne-a povestit una dintre concurente, Andreea Dima.

„Puțini știu că presa scrisă pe moarte”

Concurența de la Jurnalism e mai mare decât la Medicină, unde se luptă 4,5 candidați pentru loc, sau Drept, cu 4,65 candidați pentru un loc. Expertul în educație Ștefan Vlaston este de părere că tinerii care se îndreaptă spre jurnalism sunt în mare parte visători și se inspiră de la televizor: „Foarte puțini știu că presa scrisă e pe moarte”. El vorbește de asemenea despre faptul că tinerii ocolesc facultăți care le-ar putea oferi o meserie de viitor. „Nu se duc nici la inginerie, nici la construcții, facultăți care chiar sunt de viitor, și merg la Jurnalism”.

Top cele mai căutate facultăți din Capitală

● Limbi Moderne Aplicate – 85 de candidați pe loc (concurență globală Limbi Străine -7,58)

● Jurnalism (Universitatea București) – 9,14 candidați pe Geografie (Universitatea București): 8,66 candidați pe loc

● Cibernetică - Informatică economică (ASE București): 7,47 pe loc

● Administrație și Afaceri - Administrarea afacerilor (Universitatea București): 6,69 pe loc

● Cibernetică - Cibernetică economică (ASE București): 6,56 pe loc Inginerie medicală (Universitatea Politehnica București): 6,5 pe loc

● Management (SNSPA): 5 pe loc

● Biologie (Universitatea București): 4,7 pe loc Drept (Universitatea București): 4,65 pe loc

Șase pe loc la Jandarmerie

Aproape 3.000 de candidați s-au înscris la examenul de admitere în Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Academia a scos la concurs 603 de locuri, astfel: 495 la Facultatea de Poliție, 50 la Facultatea de Pompieri, 20 la Facultatea de Arhivistică și 38 de locuri la forma de învățământ cu frecvența redusă, specializarea Ordine și siguranță publică.

Cea mai mare concurență este la Facultatea de Poliție - specialitatea Jandarmi, unde pentru cele 34 locuri scoase la concurs s-au înscris 215 candidați (6,32 înscriși/loc). La specialitatea Poliție pentru cele 355 locuri scoase la concurs, s-au înscris 1.782 candidați (5,02 înscriși/loc).

Mai multe fete la admitere

Dacă în trecut, numărul de băieți înscriși era mult mai mare comparativ cu cel al fetelor, în ultimii ani tot mai multe tinere s-au înscris la concursul de admitere la specializările Poliție, Poliție de frontieră sau Jandarmerie. În acest an, 832 dintre candidații înscriși sunt fete.

Astăzi, zi de foc la Medicină

La universitățile de medicină, rămase printre puținele unde se intră exclusiv pe baza notelor la probele scrise de concurs, cea mai mare concurență este la specializarea Tehnică dentară. UMF Cluj, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică dentară, este în top, cu șapte candidați pe loc. Astăzi, se dau examenele scrise la Medicină în București și Cluj.