Jurnal în vreme de Coronavirus (V) Ce este de făcut cu Frica, cum se controlează Anxietatea?
- Mirel Curea
- 4 aprilie 2020, 06:18
Nu cred că are cineva vreo îndoială, în aceste vremuri cuvântul de ordine este Frica! Împreună cu sora ei mai perversă, Anxietatea, cele două fac ravagii în mințile, sufletele și trupurile multor oameni. Ce este de făcut? Se pot ei apăra? Da!
Un răspuns de mare ajutor la întrebarea cu privire la ce este de făcut cu apăsările interioare resimțite de mulți dintre noi, în aceste timpuri pentru care mai nimeni nu era deloc pregăt, l-a dat Guy Winch, un apreciat și celebru psiholog american.
Autor al unor cărți de mare circulație, traduse unele și la noi, cu conferințe TED urmărite de peste 20 de milioane de ori, Guy Winch este specializat în „primul ajutor emoțional”. Adică, primul ajutor în cazuri de șocuri emoționale majore, exact ceea ce resimt mulți oameni acum, în condițiile Pandemiei.
Psihologul așază majoritatea reacțiilor emoționale la Criza Coronavirusului în categoria Anxietății. Spre deosebire de Frică, reacție care apare în fața unui pericol clar precizat, iminent, Anxietatea este reacția care apare la amenințarea vagă, viitoare.
În cazul ei, spune specialistul american, nu știm nimic sigur, pentru cei mai mulți dintre noi amenințarea este incertă, nu știm dacă vom fi expuși la virus sau nu, dacă vom fi expuși, nu știm dacă vom avea sau nu simptome și, dacă vom avea simptome, nu știm dacă ne vom putea recupera cu bine.
Anxietatea se hrănește cu incertitudinea, iar incertitudinea lasă cale liberă proiecției de scenarii terifiante care ne pot menține într-o stare de stres constant. Amenințările cele mai incerte, improbabile și potențial gestionabile, văzute prin prisma Anxietății, pot părea amenințări iminente, care stau gata să dea năvală.
La extrem, Anxietatea îl face pe om să se simtă neputincios, copleșit și paralizat, îl face inapt de a lua măsuri. Cum se iese din imaginarul de groază în care împinge Anxietatea?