Jurnal în vreme de Coronavirus (III) Gallup a măsurat sfârșitul globalismului

Jurnal în vreme de Coronavirus (III) Gallup a măsurat sfârșitul globalismului sursa foto: Arhiva EvZ

Spuneam în primele două episoade ale Jurnalului Meu că, după ce toată blestemăția asta va trece, concluziile pe care le vom trage vor veni ca de la sine, atât de firești ne vor părea. Pe una dintre ele ne-o anticipează deja sociologi din elita mondială.

Prestigioasa Gallup International Association a dat publicității luni un sondaj din care răzbat noile perspective pe care oamenii le capătă în urma încercărilor la care este supusă populația planetei.

În 26 de țări ale lumii, unui eșantion alcătuit din peste 20.000 de cetățeni i-a fost adresat un set de întrebări, toate cu privire la Pandemia de Coronavirus. Cea mai spectaculoasă mutație din percepția oamenilor  este consemnată la capitolul încredere. Dacă până la Criză încrederea oamenilor în politicieni se situa în jurul zonei 30%, acum ea s-a dublat. Oamenii încep să aibă covârșitor majoritar încredere în guvernele naționale.

Șeful Gallup, bulgarul  Kancio Stoicev, cel mai în măsură să traducă rezultatele studiului efectuat de instituția sa, a declarat pentru DW:

Ne puteți urmări și pe Google News

Observăm o creștere clară a încrederii în guvernele naționale. Cifrele ne arată că peste două treimi din oamenii din lumea întreagă au început să aibă încredere în guvernanți, pentru că se tem de actuala situație. Elitele politice, căzute în dizgrație în ultimii ani, recâștigă încrederea oamenilor într-un moment considerat drept început al unei crize globale fără precedent în ultimele decenii. „Singur” este înlocuit de „împreună”,  „îndepărtat” de  „aproape” și „global” de „național”.

Pentru Stoicev, rezultatele sondajului înseamnă sfârșitul unei mentalități, nu doar al unei epoci:

Mentalitatea noastră de consumatori este să existăm în propriul nostru univers. Credem că putem cumpăra tot ce dorim, putem face ce vrem și călători oriunde dorim. Criza actuală distruge această iluzie. Vedem, în cele din urmă, că oamenii sunt ființe colective. Iar când e vorba de global și de național: național este și colectiv, înseamnă împreună, dar nu la un nivel global.

De aici și până la materializarea concluziei că oamenii vor fi mult mai atenți la ceea ce vor vota, la cine îi va reprezenta, nu este de făcut decât un pas. Îl vom face!