Premierul Victor Ponta se pregăteşte să decoleze astăzi spre SUA, unde va avea mai multe întâlniri pe teme economice şi energetice, dar şi un discurs la Adunarea Generală a ONU. Ultimul nume greu intrat în cursa pentru alegerile prezidenţiale este Teodor Meleşcanu, candidatura acestuia fiind interpretată în diverse linii de către ceilalţi competitori. În această seară, la ora 24, este data limită pentru depunerea la BEC a candidaturilor pentru prezidențiale.

Iohannis l-a ales pe Vasile Blaga în detrimentul lui Crin. Cea mai recentă prezenţă TV a candidatului ACL, Klaus Iohannis, a avut menirea să pună gaz pe foc în relaţiile tensionate, deja, dintre acesta şi Crin Antonescu. Co-preşedintele ACL a declarat că relaţia „cu alți foști președinți (n.n. ai PNL ) este în curs de răcire, dacă nu chiar inexistentă”, recunoscând practic că la vârful PNL este un război rece între tabăra care l-a susţinut pe Crin Antonescu şi actualii lideri ai PNL, care îi ţin spatele lui Iohannis. Întrebat dacă are o relaţie mai bună cu Vasile Blaga decât cu Crin Antonescu, Iohannis a subliniat că se înţelege mai bine cu liderul PDL („categoric da”), ţinând să îşi exprime totuşi speranţa că „toată lumea se va mobiliza în turul II”.

Cu toate că ruptura dintre actualul şi fostul lider PNL pare definitivă, Iohannis se inspiră din ţintele electorale auto-impuse în trecut de Crin Antonescu. Acesta a susţinut că în primul tur va obţine 35% din voturile românilor, cu toate că sondajele recente îl plasează pe liderul ACL sub pragul de 30%, deci sub potenţialul politic al ACL. Întrebat de cele 6 case pe care le deţine în Sibiu, Iohannis a ţinut să sublinieze că „toate cele 6 locuinte pe care le am valorează cât un apartament de Bucureşti”. Conform declaraţiei de avere pe care Iohannis a depus-o pe site-ul ANI, edilul din Sibiu a încasat 114.066 ron (aprox. 26.000 EUR într-un singur an) doar din inchirierea unui imobil pe care îl deţine în Sibiu.

Elena Udrea anunţă principalul inamic din campania pentru prezidenţiale: PSD şi Victor Ponta. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ziarul nostru, preşedinta PMP a declarat că, dacă Victor Ponta va ajunge președinte, „vom merge cu toții încolonați să îl aplaudăm”, dat fiind că „lui Victor Ponta puterea i-a luat mințile”. Udrea a oferit şi argumente pentru a fi votată la alegerile prezidenţiale: „Eu iubesc această țară și respect acest popor. Iubesc oamenii, de aceea sunt tot timpul în mijlocul lor și aceasta nu de acum, în campanie, ci dintotdeauna”. În opinia preşedintei PMP, sprijinul de care beneficiază din partea preşedintelui Traian Băsescu este o garanție că sub mandatul său la Cotroceni vor fi continuate toate reformele începute de Traian Băsescu în ultimii ani.

Victor Ponta se pregăteşte să aterizeze. La New York. Vizita lui Ponta cuprinde pe agendă participarea şi un discurs în faţa Adunării Generale a ONU, având de asemenea incluse o serie de întâlniri cu principalele companii americane din energie. Ponta intenţionează să convingă şi alţi investitori din domeniul energetic să vină în România. Candidatul Ponta i-a luat apărarea lui Radu Beligan, după ce acesta a fost criticat de Andrei Pleșu pentru că și-a arătat susținerea pentru candidatul PSD la alegerile prezidențiale. „Vă cer iertare pentru tot ce trebuie să înduraţi astăzi. Vă cer iertare şi din partea celor care şi-au mai găsit o ţintă fiindcă nu pot trăi altfel decât încercând să doboare valori.”, a fost mesajul transmis de Ponta lui Beligan.

Teodor Meleşcanu, ultimul, dar nu cel din urmă candidat înscris la prezidenţiale. Intrarea lui Meleşcanu în competiţia pentru prezidenţiale, precedată, cu o zi în urmă, de o demisie din funcţia de şef SIE a atras atenţia vocilor de pe scena politică şi mediatică. Ponta a declarat că este dreptul lui Meleşcanu să candideze, însă îi va fi dificil să acceadă în turul doi. Iohannis a declarat că nu îi este teamă de înscrierea lui Meleşcanu în competiţie, iar Tăriceanu a preferat să nu facă niciun comentariu, adăugând că şi Mihai Răzvan Ungureanu „a fost a doua zi prim-ministru, aşa că nu văd care ar mai fi problema” unei candidaturi la prezidenţiale.