Evenimentul Zilei > Politica > JURNAL DE CAMPANIE: Dosarul de incompatibilitate rămâne principala vulnerabilitate a lui Iohannis; Udrea anunţă înscrierea lui Băsescu în PMP; Ponta o tot ţine înainte cu independenţa energetică a României
JURNAL DE CAMPANIE: Dosarul de incompatibilitate rămâne principala vulnerabilitate a lui Iohannis; Udrea anunţă înscrierea lui Băsescu în PMP; Ponta o tot ţine înainte cu independenţa energetică a României

JURNAL DE CAMPANIE: Dosarul de incompatibilitate rămâne principala vulnerabilitate a lui Iohannis; Udrea anunţă înscrierea lui Băsescu în PMP; Ponta o tot ţine înainte cu independenţa energetică a României

ÎCCJ a stabilit pentru 18 noiembrie, la două zile după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, termenul în dosarul de incompatibilitate referitor la Iohannis. Candidatul ACL are, în acest moment, două probleme.

Pe de o parte, acest dosar de incompatibilitate va reuşi să demobilizeze parte din electoratul de dreapta care era dispus să asculte discursul justiţiar promovat de Iohannis. Pe de alta, Iohannis joacă o ruletă rusească extrem de periculoasă, ale cărei consecinţe le putem afla doar dinspre ÎCCJ. Elena Udrea a tras un semnal de alarmă referitor la această situaţie în care se află Iohannis, susţinând că există riscul ca alegerile prezidenţiale să fie repetate, în cazul în care Iohannis câştigă scrutinul, dar este declarat incompatibil.

De cealaltă parte, în tabăra lui Ponta lucrurile pare că s-au mai liniştit după scandalul iscat de Hrebenciuc şi Şova. Ponta insistă în comunicare pe promovarea independenţei energetice a României. Aflat la Mediaș, premierul Victor Ponta a transmis din nou un mesaj privind importanța și necesitatea ca România să devină independentă din punct de vedere energetic.

Iohannis nu doreşte judecarea rapidă a dosarului de incompatibilitate. În contextul în care doar ANI a cerut modificarea termenului, astfel încât ÎCCJ să judece înainte de turul 2, iar Iohannis a depus actele solicitate de Înalta Curte spre finalul termenului stabilit de lege, posibila incompatibilitate a primarului din Sibiu va fi în următoarele 3 săptămâni ale campaniei un joc de ruletă rusească pentru candidatul ACL. Există posibilitatea ca decizia ÎCCJ să vină chiar pe 18 noiembrie, iar dacă Iohannis va reuşi să îl devanseze pe Ponta în turul 2 şi va fi declarat, totodată, incompatibil, candidatul ACL riscă să creeze o situaţie fără precedent în ultimii 25 de ani de democraţie din ţara noastră.

Posibila incompatibilate a lui Iohannis, atacată de tandemul Udrea-Băsescu. Candidata PMP atrage atenţia că, dacă electoratul merge pe mâna lui Iohannis, Victor Ponta îl va spulbera pe ACL-ist între cele două tururi. Mesajul Elenei Udrea a fost dublat de Traian Băsescu, şeful statului declarând îi pare rău că românii „au de ales între o marionetă a PSD-ului şi un incompatibil”. Traian Băsescu a arătat că Iohannis nu a ţinut cont că asupra sa planează riscul incompatibilităţii, un risc „care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului”.

În altă ordine de idei, Elena Udrea a anunţat că Traian Băsescu se înscrie în Partidul Mişcarea Populară după ce îşi va încheia mandatul la Cotroceni. „Voi deveni membru PMP, şi intenţia este să construiesc un partid nou. Dacă vă aduceţi aminte, am mai dat această motivaţie, că partidele vechi, cele care au funcţionat din 90 până acum sunt toate compromise, şi aveţi proba evidentă că toate sunt compromise. Trebuie o construcţie nouă şi trebuie analizată foarte bine şi posibilitatea de a şi aduce oameni noi”, a confirmat, astăzi, preşedintele Băsescu.

Ponta, neobosit să propăvăduiască independenţa energetică a României. „Transgazul ca şi Romgazul joacă un rol mai important decât o simplă companie, (…) rol mai mare în ce priveşte viitorul României. (…) Independenţa energetică înseamnă independenţă politică", a afirmat Victor Ponta. Aflat la Mediaș, Ponta a transmis din nou un mesaj privind importanța și necesitatea ca România să devină independentă din punct de vedere energetic.

Explicaţiile pentru insistenţa cu care Ponta promovează această temă în discursul său pot fi legate de recenta vizită a lui Ponta în SUA, unde s-a întâlnit cu marii jucători americani din domeniul energiei. Mesajul dat de Ponta – independenţa energetică = independenţă politic – poate fi corelat, de asemenea, cu discuţia pe care acesta a avut-o zilele trecute cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.