Juncker se teme să MÂRÂIE la Trump pentru VIZELE Românilor
- Radu Pădure
- 3 mai 2017, 14:13
Comisia Europeană nu va cere vize americanilor care vin în UE, în ciuda solicitării eurodeputaților, deși cinci țări membre au încă nevoie de vize pentru SUA.
Teoretic, Uniunea Europeană aplică principiul „recipriocității vizelor”. Totuși, cetățenii din cinci țări membre UE (între care și România) nu pot merge în Statele Unite fără vize, iar Bruxelles-ul nu pare dispus să facă presiuni asupra Washingtonului.
Pe 2 mai, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru imigrație îi asigura pe ziariști că decizia sa de a nu solicita vize turiștilor americani care vin în Europa marchează preferința pentru „o diplomație angajată” în locul „represaliilor unilaterale”, scrie EurActiv.
„Aceasta este în interesul mutual al cetățenilor europeni și americani”, a afirmat el.
În martie, Parlamentul European adoptase totuși o rezoluție în care solicita Comisiei să exercite presiuni asupra Statelor Unite, prin suspendarea liberalizării vizelor pentru turiștii americani.
Washingtonul continuă să pretindă vize cetățenilor din Bulgaria, Cipru, Croația, Polonia și România pentru a călători în Statele Unite. Toți ceilalți cetățeni europeni obțin vize în mod automat, iar toți cetățenii americani pot intra și se pot deplasa liber pe tot cuprinsul UE, inclusiv în cele cinci țări.
Dacă un stat terț, aflat sub incidența regulii reciprocității vizelor, nu liberalizează regimul acestora, atunci Comisia Europeană ar fi obligată, teoretic, să redacteze un proiect de modificare a regulilor în vigoare, pentru a pretinde vize pentru cetățenii acestei țări, la 24 de luni după ce autoritățile au fost informate.
Comisia a amintit, pe 24 aprilie 2014, guvernului american că nu aplică în mod corect regulile liberalizării vizelor. De atunci, însă, nimic nu s-a schimbat, iar executivul european nu a luat nici o măsură.
Dimitris Avramopoulos a dat asigurări că va continua să discute problema cu secretarul american de Interne, John Kelly, cu care s-a întâlnit în Statele Unite la începutul anului.
Comisarul speră să ajungă la un acord asupra modului de continuare a negocierilor cu partea americană, cu ocazia unei reuniuni a celor cinci state afectate.
Totuși, John Kelly a arătat reticență în chestiunea liberalizării vizelor. Luna trecută, dimpotrivă, el anunța că „trebuie să începem să examinăm în mod serios programul de liberalizare a vizelor americane, mai ales cu anumite state europene. Acesta și-a exprimat temerea că, fără bariera vizelor, teroriștii din Europa care au luptat în Siria și Irak ar putea ajunge cu mai mare ușurință în Statele Unite.