Drama lui Julen, copilul care a băgat Spania în fântâna suspinelor

Drama lui Julen, copilul care a băgat Spania în fântâna suspinelor

Soarta lui Julen, un băiețel în vârstă de doi ani, ține, de o săptămână, toată Spania cu sufl etul la gură. Salvatorii încearcă prin toate mijloacele să găsească acest copil blocat de patru zile într-un puţ foarte strâmt şi adânc de 100 de metri.

Autorităţile au identificat copilul cu ajutorul unor fire de păr găsite în acest puţ, cu diametrul de 25 de centimetri şi aproximativ o sută de metri adâncime. „Am găsit un pic de păr, iar teste ADN realizate de Garda Civilă certifică faptul că aparţin copilului”, a declarat prefectul Andaluziei Alfonso Rodriguez Gomez. Aceste mostre de păr au fost primele probe care arată că Julen se află în puţ. Până atunci, singurul indiciu era o pungă de dulciuri găsită alături de gaura din pământ.

Potrivit familiei sale, el se juca duminică pe un teren, la Totalan, un sat situat în apropiere de Malaga, în sudul ţării, în timp ce părinţii săi luau masa în apropiere, atunci când a căzut în acest puţ, fără să fie văzut. Autorităţile nu au, până în prezent, vreo probă cu privire la faptul că băiatul este în viaţă. „Există o speranţă de viaţă, dar ea scade cu fiecare minut care trece”, a subliniat Miguel Angel Escaño, primarul din Totalan. Părinţii copilului sunt devastați. „Suntem ca și morţi, dar avem speranţa ca el să aibă un înger care să ne ajute să-l scoatem în viaţă”, a declarat, emoționat, pentru presă tatăl său, José.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Un puț abandonat

O echipă de psihologi îi asistă pe părinţi, care „sunt zdrobiţi”, declara luni la postul public de radio RNE Elena Trigo, o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă din Andaluzia. Este o operaţiune fără precedent în Spania, prin dificultatea sa. Julen ar putea fi blocat sub un strat de pietre, la 71 de metri adâncime, pe care salvatori au încercat să le evacueze printr-un procedeu de aspirare, a declarat pentru presă Angel Vidal, un inginer implicat în operaţiune. În vederea găsirii copilului, autorităţile au decis să sape două tuneluri, unul paralel cu puţul, iar altul oblic, prin munte, pentru a încerca să ajungă la locul în care s-ar putea afla Julen. Puţul – săpat cu scopul de a găsi apă şi abandonat ulterior – este necesar să fie protejat cu ajutorul unui tub, înaintea începerii forării galeriei verticale. „Lucrăm cu o topografie foarte complexă”, a mai declarat Angel Vidal, fără să estimeze durata lucrărilor, pentru a „nu da speranţe false”.

Eforturi fără precedent, cu speranțe minime

Între cele nouă întreprinderi care participă la căutări se află și Stockholm Precision Tools AB, o companie suedeză care a contribuit, în 2010, la salvarea celor 33 de mineri chilieni, blocaţi timp de 69 de zile sub pământ. Salvatorii au încercat deja să introducă camere în puţ, în căutarea unor semne de viaţă ale lui Julen, însă fără succes. Aproximativ 60 de întreprinderi şi-au oferit seriviciile autorităţilor, iar un consiliu condus de ingineri este însărcinat să stabilească tehnologiile cele mai utile, a precizat Jesus Esteban, şeful Găzii Civile din provincia Malaga.

 

Povestea Oanei Furnică, fata care s-a băgat în puț după o fetiță de doi ani

Poate că salvatorii spanioli ar fi trebuit să se inspire și din două cazuri aproape identice, petrecute la noi, în România. În urmă cu 18 ani, pe 11 iunie 2001, o fată mărunțică, de 18 ani și doar 40 de kilograme, pe nume Oana Furnică, a salvat de la o moarte sigură pe Alina, o fetiță de doi ani care căzuse într-un puț la fel de strâmt și rece. Oana a fost lăsată de pompieri, cu capul în jos, până când a reușit să o prindă de mânuțe pe fetiță. Întâmplarea s-a petrecut în iunie 2001, în Voluntari, județul Ilfov. În urma bravurii ei CJ Ilfov i-a oferit, spre folosință, o casă deși, inițial, aceasta ar fi trebuit să fie un cadou. Oana Furnică este, în prezent, căsătorită și are trei copii. „O lună de zile am avut coşmaruri. Tot timpul aveam impresia că eu am scăpat acel copil din mână, că l-am omorât, practic. Eu nu-mi pot lăsa copiii să se apropie de apă. Nu-i pot lăsa singuri în curte, credeţimă. Îmi este teamă. Mama mea, în Tunari are o fântână asemănătoare”, a povestit Oana Furnică, în urmă cu un an. Culmea este că eroina din Voluntari nu are niciun fel de act care să ateste că este măcar locatara casei în care locuiește.

Segarcea 2013. Copilul care a salvat un alt copil

Un alt caz similar, mai recent, s-a petrecut, pe 13 aprilie 2013, la Segarcea, județul Dolj. Un băiețel de 14 ani, Cristian Becheanu, a devenit erou national după ce s-a oferit voluntar să scoată un alt copil, de trei ani și jumătate care, la fel, a căzut într-un puț din curtea casei părinților săi. Gabriel Ruiu, un pici care încă-şi mai sugea degetu’ mare, căzuse într-un puţ de zece metri adâncime şi 30 de centimetri lăţime. Trecuse o oră şi jumătate şi intrase în şoc hipotermic. Atunci, la propunerea adolescentului, pompierii care participau la acțiunea de slavare au luat o decizie pe cât de periculoasă, pe atât de nimerită. L-au legat de picioare și, cu capul în jos, l-au lăsat în jos până a dat de băiețelul care aproape intrase în șoc hipotermic. Evenimentul zilei şi Asociaţia Jurnaliștilor Civici, în cadrul campaniei „O şansă copiilor de la ţară”, l-au premiat pe Cristian Becheanu cu 500 de lei şi o diplomă de onoare. Totodată acesta a devenit și „pompier onorific” al ISU Dolj. Din păcate, eroul din Segarcea nu are un prezent foarte frumos. Muncește cu ziua și casa în care locuiește împreună cu bunicul său este aproape o ruină.