Judecătorul care îl sfătuia pe Adrian Duicu, cercetat de Inspecţia Judiciară. În 2013, el cerea excluderea din CSM a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ

Judecătorul care îl sfătuia pe Adrian Duicu, cercetat de Inspecţia Judiciară. În 2013, el cerea excluderea din CSM a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ

Judecătorul Norel Popescu, membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este verificat de Inspecţia Judiciară a CSM după ce i-ar fi dat sfaturi judiciare preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu arestat preventiv pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie.

Norel Popescu este membru interimar al CSM, în locului judecătorului Toni Neacşu. Potrivit anchetatorilor, în timp ce dosarul său cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) era pe rolul Curţii de Apel Craiova, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, primea consultaţie juridică de la judecătorul Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi la acea dată. Judecătorul îi dă asigurări că nu există nicio incompatibilitate în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit încheierii de şedinţă prin care a fost arestat Adrian Duicu, magistratul Dorel Matei explica pe larg acest fapt.

  • „In timp ce dosarul său era pe rolul Curtii de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultaţie juridică judecatorului Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti la acea data si actual membru CSM.
  • De remarcat ca in discutiile cu apropiatii sai referitoare la acest magistrat, inculpatul  Duicu si Mediansky Ladislau ( avocat suspendat si secretar al Consiliului Judetean Mehedinti) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul.
  • Judecatorul ii da consultatiile dorite inculpatului Duicu Ioan cu privire la problema dedusa in acelasi timp judecatii pe rolul Curtii de Apel Craiova si ii da asigurari ca nu exista nicio incompatibilitate in ceea ce il priveste pe presedintele Consiliului Judetean ( consultatiile juridice s-au dovedit a fi de calitate, judecatorul anticipand cu exactitate solutia care a fost si pronuntata de Curtea de Apel Craiova in dosarul inculpatului)
  • Nu este de competenta materiala a Curtii de Apel Bucuresti sa analizeze daca activitatea numitului Norel Popescu in legatura cu inculpatul Duicu de acordare de consultatii juridice referitoare la un proces pe rol – dupa cum rezulta indicii din speta -  este abatere disciplinara sau are vreo conotatie infractionala in sensul exercitarii fara drept a unei profesii sau activitati ( profesia de avocat), aceste elemente putind face obiectul de interes al altor institutii, precum Inspectia Judiciara din cadrul CSM sau PICCJ.
  • Inculpatul Duicu a mai aratat in declaratia data in fata instantei ca nu a cerul judecatorului Norel Popescu sa influenteze si judecatoarea de la Curtea de Apel care ii solutiona dosarul desi din interceptarile convorbirilor dintre inculpatul Duicu si secretarul Consiliului Judetean rezulta ca inculpatul ii trasase sarcina secretarului sa vorbeasca cu judecatorul Norel Popescu despre ``aia``, ``cu aceeasi functie ````ca el a fost pe contencios…judecator``”.

Împotriva lui Danileţ şi Ghica

Norel Popescu are 44 de ani şi a intrat în magistratură în 1993. Din 2012 conduce Tribunalul Mehedinţi. Este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM şi a militat pentru eliminarea din consiliul a judecătorilor Danileţ şi Ghica. Norel Popescu este şi membru interimar al CSM fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacşu după ce el a plecat din magistratură.