Asociația Judecătorilor din România se opune modificărilor Codului Penal și a Codului de Procedeură Penală. "Asociaţia Judecătorilor din România consideră că dezincriminarea propusă va constitui o încurajare deschisă adresată funcţionarilor de a nesocoti şi încălca legea şi drepturile particularilor, fără a risca nimic şi fără a răspunde efectiv", a declarat judecătorul Rus.

Magistraţii mai arată că există o decizie a Curţii Constituţionale a României prin care s-a stabilit clar că infracţiunea de abuz în serviciu este comisă atunci când un funcţionar public „îndeplinește prin încălcarea legii", atribuţiile sale de serviciu.

Anticamera faptelor de corupție

Preşedintele AJR, judecătorul Sergiu Rus mai crede că dezincriminarea celordou infracţiuni vor duce la apariţia unor abuzuri grave, victime fiind cetăţenii români. "Măsura preconizată este profund dăunătoare şi pentru mediul de afaceri şi pentru populaţie, care vor suferi de pe urma încurajării abuzului funcţionarilor administrativi în contra dispoziţiilor legale. Întreaga administraţie funcţionează în baza principiului legalităţii, astfel încât orice nerespectare a legii atrage anularea actelor administraţiei şi răspunderea civilă şi penală a funcţionarului vinovat, reguli care trebuie să se menţină integral şi pentru viitor", se mai arată în comunicat.

De asemenea, mai susţine judecătorul Rus, infracţiunea de abuz în serviciu constituie "anticamera" infracţiunilor de corupţie, ori dezincriminarea acestei infracţiuni va avea un efect negativ şi asupra luptei anticorupţie. "De cele mai multe ori din cauza dificultăţii de probare, abuzul în serviciu este anticamera faptelor de corupţie şi pragul minim al acestora, mijlocul de atragere a răspunderii penale atunci când nu se poate demonstra în plus. Prin urmare, în lumina celor de mai sus, „Asociaţia Judecătorilor din România” consideră că dezincriminarea abuzului în serviciu instaurează dictatura fărădelegii".