Judecătorii, indulgenți cu un procuror DNA care a încălcat legea

Judecătorii, indulgenți cu un procuror DNA care a încălcat legea

Un fost procuror DNA, care a produs un accident rutier soldat cu avarierea mai multor mașini, fiind sub influența alcoolului, a primit o pedeapsă blândă din partea judecătorilor

Un fost procuror DNA, Eugen Stoina, aflat sub influența băuturilor alcoolice , a provocat un accident rutier soldat cu avarierea mai multor mașini în luna ianuarie 2018.

Accidentul a avut loc la ora 14.40 pe Șoseaua Kisellef, iar la scurt timp, procurorul Eugen Stoina a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Elias. El a părăsit spitalul la orele 15.45 fără avizul medicului de gardă, la ora 16.02 , fiind surprins de camerele de supraveghere montate în curtea spitalului, scrie .luju.ro

Fostul procuror DNA s-a prezentat în jurul orei 18.00, la sediul Poliției Rutiere, la solicitarea polițiștilor, unde a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia în aerul expirat a fost de 1,6.

Fostul procuror DNA a fost trimis în judecată doar pentru sustragere de la prelevarea de mostre biologice, magistrații SIIJ dând clasare pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului. Și asta deoarece procurorul a fost testat la câteva ore de la producerea accidentului, când a susținut că a consumat alcool după evenimentul rutier "fiind supărat că nu își găsea telefonul să o apeleze pe logodnica sa", și nu înainte.

Alcoolemie de 3,35 gr. %

În rechizitoriul SIIJ la care face referire Înalta Curte în sentința de achitare, se precizează că din analizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere montate în spații publice, a rezultat că la dată de 11.01.2018, Eugen Stoina a fost surprins în următoarele împrejurări:

" La orele 08:30 inculpatul a plecat însoțit de martora E. cu autoturismul și la orele 09:15 a revenit singur în complex, la volanul autoturismului sau. Între orele 09:34 – 10:22, în complexul imobiliar au ajuns martorii G. și F. și s-au deplasat spre locuința inculpatului, iar după scurt timp au părăsit complexul. La orele 10:37 inculpatul a plecat din complex la volanul autoturismului sau. La ora 11:25, inculpatul a cumpărat băuturi alcoolice de la magazinul O. situat pe..., iar la orele 11:35 a revenit în complex având plase cu cumpărături în mâini, plecând din nou la ora 12:15”. Din buletinul de analiză toxicologică nr. 81/12.01.2018 emis de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieșit că la ora 19.05, Stoina avea în sânge o alcoolemie de 3,35 gr.%0 (în descreștere, la ora 20.05 fiind de 3,05 gr.%o ),iar în rechizitoriu se arată că “inițial a declarat un consum de 1000 ml bere cu alcool în jurul orelor 16:00, pentru că ulterior să revină și să declare că a băut 600 ml vodcă după plecarea de la spital, precizând că anterior accidentului rutier nu a consumat băuturi alcoolice”.

Atunci când s-a produs accidentul, Eugen Stoina se ducea către doctor, deoarece cu o seară înaInte, potrivit declarației logodnicei sale, “a căzut și a suferit un traumatism la nas, dar nu a dorit să se prezinte pentru un consult medical”

Instanța arată că susținerile din rechizitoriu privind lipsa de sinceritate a inculpatului privind momentul consumului de alcool, tipul și cantitatea ingerată, episoadele de amnezie cauzate de traumatismul facial cu privire la implicarea în accidentul rutier, deși sunt adevărate , nu pot determina stabilirea vinovăției inculpatului sub aspectul infracțiunii de sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Completul de 3 judecători ICCJ motivează achitarea procurorului Eugen Stoina astfel: “Pentru că acțiunile inculpatului reținute în rechizitoriu să poată constitui acte de sustragere, acestea trebuie, pe de o parte, să fie consecință unei obligații instituite de lege în sarcina conducătorului de vehicul de a se supune prelevării de probe biologice, iar, pe de altă parte, să fie subsecvente unei solicitări exprese a organelor de poliție rutieră de a supune recoltării de mostre biologice”. Juudecatorii arată că Eugen Stoina trebuia să se supună testării în vederea stabilirii alcoolemiei strict la solicitarea polițistului rutier, dar cererea a fost făcută de oamenii legii la câteva ore după accident.

Polițiștii nu i-au cerut însă acest lucru după producerea accidentului, deoarece Stoina a fost transportat la spital, iar atunci când agenții au ajuns acolo, procurorul plecase. Stoina s-a prezentat la poliție seară, unde a declarat că a consumat alcool după producerea accidentului, și nu înainte.

Unul din martorii audiați a precizat că “inculpatul consumă frecvent băuturi alcoolice, în fiecare zi, după ce venea de la serviciu, de regulă bere sau vodcă”.

De asemenea, în rechizitoriu s-a mai reținut despre Eugen Stoina: “O persoană care are exercițiul consumul de alcool, așa cum este descris inculpatul”

Ne puteți urmări și pe Google News