Judecătorii au băgat viteză în soluționarea dosarelor de corupție
- Eduard Pascu
- 12 iulie 2018, 14:06
Un raport al Inspecției Judiciare pentru judecători arată că magistrații au început să soluționeze mult mai rapid dosarele de corupție aflate pe rolul instanțelor.
Potrivit raportului Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători a reieşit că, la nivelul întregii ţări, numărul soluțiilor date în dosarele de mare corupţie au înregistrat o creştere, de la 474 de cauze la finele anului 2016 la 535 de dosare la sfârşitul lui 2017. "Dacă se au în vedere şi datele statistice ale anilor anteriori (241 de dosare în anul 2013, 319 în anul 2014, 456 în anul 2015 şi 474 în 2016), se poate concluziona în sensul că o creştere cu 61 de dosare pe întreaga ţară are un caracter semnificativ, în condiţiile în care se constată o creştere continuă raportat la toţi anii precedenţi", se menţionează în raport.
În cazul a cinci Curţi de Apel (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea şi Curtea Militară), numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o scădere faţă de 2016, în schimb au crescut la celelalte 11 Curți de Apel. Totuși, există conform raportului, cauze în care din cauza complexității lor sunt mai vechi de cinci ani. Numărul acestor dosare a ajuns la 15.
Potrivit datelor comunicate de conducerile instanţelor, la finalul lui 2017 se aflau 15 dosare de mare corupţie care înregistrau o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 5 ani. Acestea se aflau pe rolul Curţilor de Apel Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Suceava, Oradea, Ploieşti, Târgu Mureş, Tribunalelor Bucureşti şi Galaţi şi Curţii Militare de Apel.
Prelungirea duratelor de soluţionare se raportează la aspecte care vizează administrarea probatoriului, respectiv audierea unui număr foarte mare de persoane, efectuarea expertizelor tehnice, efectuarea comisiei rogatorii în străinătate, lipsa părţilor, restituirea de cauze la parchet şi suspendarea cauzei pentru soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate, asigurarea asistenţei juridice obligatorii, pregătirea apărării şi imposibilitatea de prezentare a inculpatei, comunicarea relaţiilor şi administrarea probatoriului.
Pe rolul Înalte Curți, la data de referinţă (n.red. – 11 iulie), existau de 26 dosare de mare corupţie, iar pe rolul Completelor de 5 judecători în materie penală se aflau în curs de soluţionare 3 dosare de mare corupţie.
"Analizând datele statistice relevate de monitorizarea dosarelor de mare corupţie, a reieşit că soluţionarea acestora se realizează într-un ritm care poate fi considerat adecvat, dar nu trebuie omis faptul că în anul 2017 s-a înregistrat o creştere a numărului total de dosare, inclusiv al celor mai vechi de 5 ani în sistem, situaţie care impune o atenţie sporită a managementului instanţelor, dar şi a modului concret de gestionare a fiecărui dosar în vederea evitării împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale", se menţionează în raport.