Judecătoarea Olimpia Crețeanu a dezvăluit, în fața procurorilor, ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise ale BES1 după închiderea urnelor de vot.
La audierile de marți, 20 octombrie de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în cazul alegerilor de la Sectorul 1 al Capitalei, au fost scoase la iveală nereguli în cazul procesului de colectare, predare și numărare a buletinelor de vot.
Zeci de dosare „nu se regăseau” la numărătoare, iar când reprezentanții BES1 i-au sunat pe reprezentanții secțiilor respective, acesştia au răspuns că li s-a spus că este vorba despre „maculatură”
S-a constat că aproximativ 30-40 de dosare ale unor secţii de votare nu se regăseau. S-au găsit ştampilele cu menţiunea VOTAT în sacii cu buletinele de vor
„După ce am adunat toate dosarele, am constatat că un număr de aproximativ 30-40 de dosare ale unor secţii de votare nu se regăseau. Am dispus din nou căutarea prin sacii cu buletinele de vot, a sacilor cu rechizite în care se aflau şi listele permanente. Am mai găsit o parte din sacii cu rechizite şi liste electorale, dar nu pe toate. Am repetat această operaţiune, ocazie cu care am găsit ştampilele cu menţiunea VOTAT în sacii cu buletinele de vot utilizate, fapt care era contrar dispoziţiilor care reglementează predarea şi păstrarea buletinelor de vot. Din câte îmi amintesc, am repetat operaţiunea de căutare de trei ori şi întrucât nici după ultima căutare nu am găsit circa 7 sau 9 dosare cu listele electorale permanente, suplimentare şi complementare, ca urmare a acestui fapt l-am chemat pe preşedintele BES1 şi i-am explicat că nu mai am nicio soluţie pentru a mai găsi acele liste”, se arată în declaraţia judecătoarei, potivit flux24.
Olimpia Crețeanu: „Am observat doar 2-3 saci care erau legaţi şi sigilaţi cu ştampila Secției de votare, aşa cum prevăd dispoziţiile legale care reglementează acest lucru. De asemenea, am mai găsit în sacii cu rechizite şi buletine de vot utilizate, care aveau aplicată ştampila Votat pe rubrica unor partide politice. Am mai constatat că o mare parte din sacii în care se aflau buletinele de vot erau rupţi. Eu am dispus introducerea tuturor buletinelor din sacii rupţi, cu tot cu sacul rupt, în alţi saci pe care i-am sigilat” , a mai declarat Olimpia Crețeanu.
Vă prezentăm declarația judecătoarei Olimpia Crețeanu dată în fața procurorilor de la SIIJ
„Declar următoarele:
Am participat la desfăşurarea alegerilor, începând cu anul 1992. Am fost iniţial preşedinte de secţie de votare, apoi preşedinte de circumscripţie, de oficiu electoral. Am participat la desfăşurarea alegerilor din sectorul I al mun. Bucureşti, începând cu anul 2012 şi în anii 2016,20 18, 2019 şi 2020. La alegerile din anul 2020, în urma tragerii la sorţi, a fost desemnată doamna judecător Albescu Andrada ca locţiitor, iar eu eram desemnată ca rezervă a acesteia.
Având în vedere că, începând cu 2 octombrie 2020, doamna Andrada Albescu a plecat la un curs de pregătire profesională în Spania, cu aprobarea preşedintelui Tribunalului Bucureşti, am fost desemnată locţiitor al domniei sale.
Din experienţa mea profesională, ca preşedinte de circumscripţie electorală sau de oficiu, arăt că după încheierea procesului și de votare şi întocmirea proceselor-verbale cu rezultatele votării, în secţiile de votare, se procedeul la transportul sacilor cu buletine de vot neîntrebuinţate, anulate, utilizate, cu materialele rămase, de către preşedinte, însoțit de un alt reprezentant, la sediul Biroului Electoral. Transportul se face în urma telefonului pe care îl dă preşedintele şi se deplasează maşina însoțită de de jandarm.
Fac precizarea că preşedintele fiecărei secţii de votare, după numărarea voturilor, le introduce în saci, pe categorii: voturi neîntrebuinţate/anulate şi utilizate. Separat, în alţi saci materialele rămase, împreună cu listele electorale permanente, suplimentare şi complementare cu semnăturile alegătorilor. În sacii cu rechizite se pun şi ştampilele cu menţiunea Votat.
Se întocmesc procesele verbale cu rezultatele votării şi se pun în două dosare, împreună cu întâmpinări, cereri şi modalitatea lor de soluţionare. Voturile nule se păstrează separat împreună cu procesele-verbale semnate de toţi reprezentanţii din secţia de votare. Precizez că înainte de deschiderea urnelor, ştampilele cu menţiunea Votat se închid într-un plic sigilat şi se procedează la anularea tuturor buletinelor de vot neutilizate.
În măsura în care fiecare secţie de votare finalizează acest proces, comunică acest lucru Biroului Electoral de Sector şi aşteaptă maşina cu echipajul de jandarmi care asigură securitatea pe traseu.
În momentul în care un şef de secţie ajunge la BES, sacii sigilaţi sunt predaţi unui membru din rândul personalului auxiliar, desemnat de preşedintele BES, care încheie un proces-verbal semnat şi de preşedintele secţiei de votare care a predat sacii sigilaţi şi acestuia i se înmânează un proces-verbal, care a fost întocmit în două exemplare -unul rămânând la BES, iar toate materialele predate se introduc în încăperea de depozitare a sacilor cu buletinele de vot. După această operaţiune, preşedintele secţiei de votare se deplasează în altă încăpere unde se face verificarea proceselor verbale cu rezultatele votării şi a voturilor nule. După verificarea cheii şi introducerea în sistem a rezultatului votării, buletinele nule, împreună cu procesele-verbale se sigilează în cutii şi rămân la BES, care, ulterior, sunt introduse în aceeași sală unde au fost lăsaţi sacii cu buletinele.
În concluzie, atât vorurile nule, cât şi cele utilizate rămân la Biroul Electoral de Sector în saci şi cutii care sunt sigilate.
În data de 02.10.2020, am fost numită locţiitor al preşedintelui Biroului Electoral al Sectorului I Bucureşti şi, din câte îmi amintesc, în cursul zilei de luni m-am prezentat la BES I, unde l-am întâlnit pe domnul Sprincu Nicolae, preşedintele BES 1 împreună cu toţi membrii Biroului Electoral, întrucât trebuia să semnăm procesul-verbal cu rezultatul alegerilor.
Eu am semnat procesul-verbal cu rezultatul final al votării, dar am făcut menţiunea că nu cunosc activităţile desfăşurate până la data de 02.10.2020, întrucât nu am participat. Fac precizarea că în cursul zilei de luni nu am intrat în camera unde erau păstraţi sacii cu buletinele de vot, întrucât ştiu că preşedintele BES 1 era singurul care deţinea cheia.
Am stabilit cu această ocazie ca în ziua următoare, respectiv marţi, să pregătim sacii cu buletinele de vot în vederea predării la Tribunalul Bucureşti. Nu mai reţin exact dacă această activitate am început-o în ziua de luni sau a doua, dar știu că am intrat în sala unde erau sacii cu buletinele și materialele de vor și am spus personalului auxiliar să scoată toți sacii cu rechizite, în care se aflau ştampilele cu menţiunea Votat şi listele electorale (...)
După cum am mai arătat, am constatat că depozitarea şi păstrarea sacilor cu buletinele de voturi nu s-a făcut conform dispoziţiilor legale, în sensul că fie nu erau sigilaţi, fie erau rupţi. Personal cred că sacii s-au rupt ca urmare a manipulării acestora (respectiv a mutării sacilor în incinta spaţiului de depozitare), deoarece în momentul în care au fost aduşi de la secţiile de votare bănuiesc că se aflau într-o stare bună, pentru că, în sens contrar, la primirea acestora de către pesonalul auxiliar al BES-ului, s-ar fi procedat la înlocuirea sacului şi resigilare.