De-a valma pe listele suplimentare

De-a valma pe listele suplimentare

Deşi procesul de votare pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European se apropie de sfârşit, prezenţa la vot rămâne una extrem de scăzută.

Datele furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) la ora 17:30 indicau un procent de participare la vot de doar 14,95% până la ora 16:00.

Potrivit Pro Democraţia, problema turismului electoral, încurajată de prevederile legale superficiale, s-a făcut simţită cu precădere în mediul rural, existând numeroase sesizări, atât din partea cetăţenilor simpli, cât şi din partea observatorilor APD cu privire la transportarea organizată a alegătorilor în localităţi învecinate, în vederea exercitării votului.

Astfel de cazuri au fost semnalate în secţia 246 din localitatea Gura Foii (judeţul Dâmboviţa), în apropierea judeţului Ilfov, unde se înregistrau la ora 14:00 diferenţe alarmante între numărul de votanţi de pe listele permanente şi numărul de votanţi de pe listele suplimentare. La această secţie, din 500 de persoane care votaseră la ora 14:00, 200 erau înscrişi pe liste suplimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Observatorii APD au constatat situaţii asemănătoare şi la secţiile 288, 289, 290 din localitatea Mătăsaru (judeţul Dâmboviţa). Şi în secţiile de votare 21 şi 22 din localitatea Chitila (judeţul Ilfov) prezenţa pe listele suplimentare era una considerabilă, câte 200 de înscrişi la fiecare secţie.

De asemenea, neregulile în activitatea derulată de membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare (BESV) continuă să fie semnalate. La secţia de votare nr. 326 de la Liceul Cantemir Vodă (municipiul Bucureşti) pentru o serie de votanţi, membrii BESV nu au aplicat timbrul autocolant pe cărţile de identitate.

Şi campania electorală a continuat dincolo de reglementările legale. Deşi legea prevede ca materialele de promovare ale candidaţilor să nu fie prezente în şi pe clădirea în care se află secţia de votare, primarul din localitatea Jijia (judeţul Tulcea) nu a dat curs solicitării preşedintelui BESV de a îndepărta afişele PDL de pe clădire, invocând certificatul de urbanism.

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII PE www.evz.ro/europarlamentare

CITIŢI ŞI:

35 de dosare penale pentru fraudarea alegerilor

Nereguli la vot, cu turism electoral şi promisiuni băneşti

PREZENŢA LA VOT

NEREGULI LA VOT

POLITICIENII LA URNE

EUROPA VOTEAZĂ

ALEGE 33 PENTRU EUROPA!

Cum ne alegem parlamentarii

Rusaliile alungă votul

Ofera Euro 2009: Băsescu, Geoană, Crin. Din plin