Declaratiile premierului sunt de o gravitate extrema si constituie o forma de presiune directa asupra justitiei si un atac la independenta sa, iar presedintele a sugerat o datorie a procurorului general fata de cei ce l-au numit, a explicat judecatoarea Dana Garbovan, intr-un interviu acordat Ziare.com. In primul rand, salut decizia sectiilor CSM de a sesiza Inspectia Judiciara in acest caz. "Declaratiile premierului sunt de o gravitate extrema si constituie, din punctul meu de vedere, o forma de presiune directa asupra justitiei si un atac la independenta sa. In ciuda afirmatiilor primului ministru, ca nu vorbeste de nume de judecatori sau de dosare, face exact acest lucru: afirma despre o decizie a ICCJ ca este consecinta unor influente politice. Mai grav, face aceleasi afirmatii si vis a vis de un dosar aflat in curs de judecata, chiar in ajunul pronuntarii deciziei. Sunt forme de presiune directa asupra magistratilor care au lucrat in aceste dosare si nu am nici o retinere in a denunta acest lucru. Este foarte grav, pentru ca nu este prima data cand premierul face acest tip de declaratii, a declarat Gârbovan pentru ziare.com.
Judecătoarea a comentat şi reacţia premierului la atenţionarea pe care i-a făcut-o preşedintele Traian Băsescu de a nu mai ataca Justiţia. "Primul ministru a declarat ca nu lupta cu justitia, ci cu presedintele. In lupta sa politica premierul nu ezita insa sa foloseasca justitia ca arma politica, fapt alarmant si inacceptabil. Consecintele perpetuarii acestui tip de discurs sunt foarte grave, nu doar pentru justitie, ci pentru fiecare cetatean al acestei tari".
Judecătoarea Gârbovan a criticat şi declaraţia preşedintelui Traian Basescu din timpul şedinţei CSM, prin care şeful statului l-a atenţionat pe procurorul general, Tiberiu Nitu, ca il va mai suna pentru probleme care vizeaza functionarea sistemului, pentru ca, pana la urma, domnia sa l-a numit prin decret. Recunoscând dreptul legal al preşedintelui de a se asigura de buna fucţionare a sistemului, magistratul Gârbovan s-a arătat îngrijorată de faptul că presedintele justifica acest atribut prin faptul ca "v-am numit prin decret". . Gârbovan a precizat că semnarea decretului de numire in functie a procurorului general nu are in nici un caz ca si consecinta crearea unor raporturi intre presedinte si procurorul general, in virtutea caruia acesta din urma sa aiba vreun tip de obligatie fata de presedinte. "Daca ne reamintim ca Procurorul general a fost numit in functie ca urmare a unui compromis politic, afirmatia isi releva gravitatea, sugerand o datorie a acestuia fata de cei ce l-au numit. O astfel de "datorie" nu exista si nu trebuie sa existe", a spus Gârbovan.
Reprezentantul UNJR a susţinut că nu se justifică o eventuală Lege a gratierii si aminisitiei arătând că efectele unei asemenea decizii vor fi grave. Dana Gârbovan a spus că sistemul nu este pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala, arătând ce blocaje vor aparea. De asemenea UNJR a criticat netransparenta alegerilor pentru conducerea CSM, arătând că ar fi trebuit anunţate din timp candidaturile, pentru ca toţi cei interesaţi să aibă timpul necesar să studieze proiectele candidaţilor.
Interviul integral poate fi citit pe site-ul ziare.com