Judecătoarea Crina Muntean a pus monopol pe supravegherea magistraților

Judecătoarea Crina Muntean a pus monopol pe supravegherea magistraților

Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, ținea dosarele cu mandatele de interceptare închise în dulapul său: „Nu aveau filele numerotate și cusute... A existat un incident provocat de Muntean Crina... Denotă o tendință de a monopoliza, de pe o poziție de forță, activitatea judecătorului de drepturi și libertăți”.

Ciprian Man, „manelistul DNA” o descria pe Crina Muntean drept partenera în lupta pentru prinderea magistraților corupți. Judecătoarea din Bihor este unul dintre numele cele mai des întâlnite în Raportul Inspecției Judiciare privind dosarele pe care DNA, în mandatele Laurei Kovesi, le-a deschis față de aproape 3.000 de magistrați din țară.

 

Lumea Justiției a prezentat constatările făcute de inspectorii Inspecției Judiciare în legătura cu activitatea desfășurată de Crina Muntean la Tribunalul Bihor. Uluitoare sunt și descoperirile Inspecției Judiciare despre cum erau păstrate dosarele cu măsurile de supraveghere dispuse împotriva magistraților. În acest sens, inspectorii au constatat că acestea nu aveau filele cusute și erau ținute de Crina Muntean într-un dulap din biroul său, fără ca grefierul să aibă acces la ele.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluziile Inspecției nu au fost deloc pe placul Crinei Muntean, scrie luju.ro. Drept urmare, judecătoarea a făcut o serie de obiecțiuni la raportul inspectorilor judiciari, însă a primit cu grație flit. Asta întrucât nu putea formula obiecțiuni pe persoană fizică, asemenea acțiuni putând fi introduse doar de către instanță, în speța Tribunalul Bihor. Or, Tribunalul Bihor a anunțat că nu înțelege să formuleze obiecțiuni împotriva raportului Inspecției Judiciare.

 

Iată fragmente din raportul Inspecției Judiciare:

“La Tribunalul Bihor în perioada 01.01.2014-31.08.2015 toți judecătorii Secției penale au fost desemnați să soluționeze cererile de competența judecătorului de drepturi și libertăți, inclusiv cele având ca obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică, iar, în perioada 01.09.2015-01.01.2018 au fost desemnați numai doi judecători ai secției să soluționeze cererile anterior menționate, pentru că, începând cu data de 01.01.2018 atribuțiile judecătorului de drepturi și libertăți să fie preluate de un singur judecător, doamna judecator Muntean Crina.

Menționăm că deși prin Hotărârea Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor nr. 14/12.07.2018 s-au admis propunerile judecătorului delegat să exercite funcția de președinte al Secției penale privind reorganizarea secției, în sensul că toți judecătorii secției să îndeplinească toate atribuțiile judiciare, respectiv atribuții de judecător de drepturi și libertăți, de judecător de cameră preliminară și judecător de fond, această hotărâre nu a fost pusă în aplicare în principal datorită opoziției manifestate de doamna judecător Muntean Crina.

(…)

Din verificările efectuate la Tribunalul Bihor a rezultat că la această instanță nu s-a adoptat modalitatea de păstrare/arhivare întalnită la Curtea de Apel Oradea. Mai mult, în cursul verificarilor s-a constatat că toate dosarele având ca obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică prevăzute de art. 138 lit. a și d Cod procedura penală, înregistrate în perioada 2014-2016 nu aveau filele cusute. Urmare a aspectelor constatate, prin adresa din data de 07 martie 2019, membrii echipei de control au solicitat președintelui Curții de Apel Oradea să comunice motivele pentru care toate dosarele având ca obiect metode speciale de supraveghere, înregistrate pe rolul Tribunalului Bihor, în perioada 2014-2016, nu aveau filele numerotate și cusute, persoana/persoanele responsabile și măsurile dispuse pentru remedierea acestei situații. (…) Se arată în relațiile transmise de Curtea de Apel Oradea că s-a solicitat o notă explicativă grefierului Bogdan Dorina, din care reiese că dosarele nu au fost cusute și numerotate, întrucât după efectuarea lucrărilor, acestea erau închise în dulapul în care erau păstrate lucrările, aflat în biroul doamnei judecător Muntean Crina, care a deținut, până la 01.01.2018, funcția de președinte de secție penală, vicepreședinte al Tribunalului Bihor, grefierul nemaiavând acces ulterior la aceste dosare. (…) În adresa de răspuns s-a adus la cunoștința echipei de inspectori că, în legătură cu dispoziția dată de președintele delegat al secției penale a Tribunalului Bihor, a existat un incident provocat de doamna judecător Muntean Crina, care îndeplinește funcția de judecător de drepturi și libertăți, care s-a opus la data de 13 martie 2019 la coaserea și numerotarea acestor dosare, invocând faptul că nu există certitudinea că nu vor fi scoase acte din aceste dosare, considerând că doar judecătorul și grefierul care a participat la efectuarea acestor lucrări ar avea voie sa aibă acces la aceste dosare, existând posibilitatea ca urmărirea penală să nu fie finalizată.

(…)

Situația expusă și rezultată din conținutul dezbaterilor care au avut loc în ședințele Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor mai sus enunțate, corelate cu opoziția exprimată de doamna judecător Muntean Crina la data de 13.03.2019 față de coaserea și numerotarea dosarelor având ca obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică înregistrate la Tribunalul Bihor în perioada 2014-2106, denotă o tendință a judecătorului anterior menționat de a monopoliza, de pe o poziție de forță, activitatea judecătorului de drepturi și libertăți, astfel încât echipa de inspectori urmează a se sesiza din oficiu în legătura cu cele constatate, având în vedere și faptul că, pe rolul Inspecției Judiciare există încă o lucrare, aflată în procedura verificărilor prealabile, care se referă, numai parțial, la unele din situațiile expuse în precedent”.